Help ik heb geen truien meer …

en het wordt kouder …

en ik vind geen leuke trui in de winkel …

maar ik heb nog wel een stapel mooie stoffen

een stapel leuke patronen

en twee dikke vrienden … mijn naaimachine en overlock.

Ik haalde een patroon van sofilantjes  uit mijn kast:  de omni tempore. dit patroon kocht ik al een jaartje geleden maar kwam nog niet uit de kast.   Reden, je  kan het vermoedelijk al raden patronen in overvloed.

De omni tempore is een patroon waar je een  trui  of een  t-shirt mee kan maken  voor mannen en vrouwen.  Er zijn verschillende opties: een kraag, een kap, met of zonder mouwboorden, met of zonder zak, met of zonder heupboord  …  Het patroon is te koop  in kindermaten van 11j tot 14,j in volwassen maten en in een bundel (de kids en volwassenen samen) Klik op de blauwe linkjes ( #affiliates) om de patronen te vinden.

Ik maakte drie verschillende versies, alle drie wel met lange mouwen … om de komende winter te trotseren

versie 1 :

Ik maakte deze versie in een grijse sweaterstof. Deze stof heeft iets minder rek dan de volgende stoffen waardoor het model gedetailleerder valt. .

Deze versie heeft een kraagje, deze is makkelijk aan het basispatroon vast te zetten dankzij de duidelijke uitleg en tekeningen in de handleiding. Ik voerde het kraagje met een contrasterend restje tricot. Dat ik eerder gebruikte in de kap van dochter haar Foliis jas hier. Restjes kunnen dus altijd wel van pas komen.

Ik werkte de mouwen en de boord van deze trui af met zwarte boordband.  Bij het patroon zitten 2 mouwboorden: een korte voor de korte mouwen en een lang voor de lange mouwen. Ik gebruikte hier de kort versie (die van de korte mouwen) omdat de mouwen bij het passen al bijna lang genoeg waren en ik er geen stukje meer wou afdoen.

versie 2:

deze versie vroeg wat meer ‘gepruts’… ik wilde een versie met zak en met kap.  Ik hou wel van kappen in de winter … lekker warm tegen de gure wind.

Ik gebruikte voor deze versie een super – zachte katoen fleece, die al jaren in mijn kast lag. Voor de binnenkant van de kap, de mouwboorden, en de zak gebruikte ik  tricot die ik vorige zomer kocht, maar nog geen doel had gevonden. Ik zal nu nog een doel moeten vinden voor de overige meter.

IMG_9794 (2) (Kopie)

Het maken van de basistrui verliep opnieuw zonder problemen. Het is inderdaad een trui die binnen een uur  in elkaar zit, zoals op de website vermeld staat.  Ook de kap voeren en aan de trui zetten verliep vlot.

IMG_9804 (Kopie)

 

Ik wou ook graag het zak patroon eens uit proberen. Zakken in een wintertrui zijn toch altijd handig. De zak vroeg wat meer gepruts, omdat ik niet de handleiding volgde maar graag elastisch paspel wou toevoegen aan de zak.  Ik ontdekte dat elastische paspel smelt onder een te heet strijkijzer en dat ik nog wat moet oefenen met paspel en ronde hoeken.

Voor de mouwboorden gebruikte ik hier het patroon voor de lange mouwen. Ik vind ze zelf toch een beetje lang en opteer volgende keer terug voor de korte versie. De boordband was klaar om aan de trui gezet te worden. Maar de tekening van de veren op de zak liepen helemaal niet mooi door met de veren op de boordband.  Het was echt niet zoals ik het  wou … ik haalde de boordband eraf, overwoog een nieuwe  met veren maar kreeg geen mooie doorlopende verentekening (pietje precies ?  af en toe). Gelukkig was er nog een restje fleece …

En de boord met de veren past mooi op mijn heupen en ligt nu in mijn UFO – bak. Misschien maak ik er nog wel eens iets mee.

Versie 3 werd een zalig trui  in een zachte french terry met boordbanden uit tricot en met een zelf getekende  kol.

IMG_9771 (Kopie)

stoffen: 

bordeaux fleece  strass

jeansblauwe french terry met vlinders en grijze sweaterstof met pijlenvan stof op zolder

veren tricot  cas en nina

boordband zwart   huis van katoen

 

Advertenties

2 gedachtes over “Help ik heb geen truien meer …

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s