Drie maal blauw … let’s celebrate for drie jaar sofilantjes

Enkele weken geleden kreeg ik een vraagje van Deborah van Cas en Nina of ik wou meewerken aan de verassing blogtour voor Sofilantjes. Deze zou gepland worden na de persoonlijke blogtour van sofilantjes voor hun 3 jarige bestaan.

Het plan: een dagje sofilantjes patronen naaien bij Debora en dan samen bloggen op 28 mei.

De week voor de naaidag deed ik wat voorbereidingswerk met dochter.  Ik liet tienerdochter even nadenken en uitzoeken wat ze graag wou hebben.

Een jurk, een t shirt en een vestje … de t shirt en het vestje patroon waren vlug gekozen, de jurk was wat moeilijker.

Dochter houdt op dit moment niet zo van  tricotjurkje die nauw aansluitend zijn.  Ze wou een katoenen jurk. Ik experimenteerde vooraf even met enkele patronen, maar een patroon voor tricot is echt niet gemaakt voor katoen. Zoals ik eigenlijk wel wist maar mijn ‘k’stukje wou toch proberen.

Sofilantjes heeft de 3 jurk patronen voor katoen. De amare  is maar tot maat 12j, jammer genoeg te klein dus,  de brueram  viel in de smaal dus die kochten we aan. De iridis zou later nog wel eens kunnen volgen.

Enkele dagen voor het bewuste naai – dagje plande ik een knipdag in … dochter had op voorhand haar stofjes gekozen (uit mijn eigen kast .. check weer 3 stofjes minder)

20170519_170719

Op 21 mei trok ik gepakt en gezakt naar het huis / winkel en workshopruimte van Deborah in Rillaar,  super dicht bij dus handig. Het werd een gezellig dagje, ideeën uitwisselen, elkaar leren kennen, nieuwe naai trucs leren, … en er werd vooral hard gewerkt.

Door mijn lijstje geraakte ik niet, de rug van de jurk nam veel meer tijd in beslag dan ik verwacht had … maar als ik het eindproduct zie dan neem ik dat er graag bij.

Ik koos voor de Brueram jurk  voor de optie met tunnels omdat ik nog nooit gesmokt had en dit niet goed durfde probeerde op de eerste versie.

De elastieken trekken voor een maatje 164 is een stevige arbeid, zeker ook als je ze vergeet vast te zetten en er hier en daar één uitschiet.

vol a

De volgende versie gaan we toch eens het smocken proberen.  Aan het einde van de naaidag had ik nog een 5 elastieken te trekken. Dat zou ik de volgende dag thuis wel doen.

Daarna begon ik aan de thsirt op basis van de nivalis … dochter houdt van t shirts met kant en ik zag dit wel haalbaar met het nivalis patroon. De bovenste delen knipte ik 2 maal: één uit tricot en één uit niet rekbare kant.

Ik zette deze delen op voorhand aan elkaar.  Het onderste patroondeel maakte ik korter zodat het op haar heupen zou vallen.

IMG_1968

Dit patroon is echt supersnel in elkaar te zetten met een overlock.  Zo zullen er nog wel volgen.

Thuis maakte ik hierbij nog  een aura bolero, dit vestje werd hier al meerdere malen in maatje 12j gemaakt en is superhandig op jurkjes enzo (ik wou dat het patroon er ook in een volwassenen maat was). Ik maakte voor dochter maatje 14j (nog net een beetje te groot maar zo als zij groeit de laatste tijd …)

20170525_164252

De bolero is een mooi en handig patroon en zit ook  snel in elkaar. Voor het middenpand draaide ik de streepjesstof in de andere richting. Dit vind dochter  een leuke twist.

Voor de mouwen koos ze de driekwart mouwen (handig met een jas erover) en de gerimpelde schouder.   Vestje zit zalig, dochter tevreden. Mama ook.

De Brueram jurk werd thuis  verder afgewerkt. Voor zekerheid moest hij eerst gepast worden voordat ik hem definitief in elkaar naaide.  Bij de eerste pasbeurt bleek hij te los bovenaan en op de heupen (dochter zit net tussen maat 13j en 14j). Ik trok de elastieken wat strakker aan (voordeel van de elastieken) maar tot overmaat van ramp zat de jurk bij de volgende pasbeurt te strak.

Enkele elastiek uittrekken stond in de handleiding als een optie.  Dochter vond dit geen goed idee, ze vreesde dat de rug er dan niet meer zo mooi zou uitzien. Jurk even aan de kant gelegd, even ontladen bij ons naaigroepje en even later vonden dochter en ik de oplossing. En we vinden ze zelf nog super mooi.

Ik knipte een extra rug pandje van 4 cm breed en zette dit aan weerskanten vast aan het rugpand met een mooie sier paspel.

rug3

De jurk werd opnieuw gepast, hij zat als gegoten en dochter vindt hem zalig. De rok werd nog een beetje ingekort en klaar. En het rugdeel is gewoon zo MOOI …

vol v2

De brueram een leuke jurk van sofilantjes voor katoen. Zo volgen hier nog wel enkele versies.

zij 4

We zullen snel moeten zijn voordat dochter uit maatje 14j groeit.

zij 5

Gefeliciteerd sofilantjes  met jullie super leuke patronen … en wij hopen hier stiekem dat de volgende patronen misschien ook in tiener maatjes zullen zijn.

Wil je de verhalen van de anderen deelnemers van deze geheime blogtour graag lezen. Deze vind je hier:

stofjes: tricot van lillestoff voor de aura en tricot voor de nivalis den depot Kant nivalis: Het Leerke , katoen van Soft Cactus Brueram Huis van katoen 

patronen nederlandstalig (maten 13m tot 14j):

jurk bruaram vind je hier

bolero aura vind je hier

t-shirt (jurk, tuniek) nivalis vind je hier

patterns english (sizes 12M to 14 y):

dress bruaram vind je hier

bolero aura vind je hier

Shirt (dress, tunic) nivalis vind je hier

Deze blog bevat affiliate links: dit betekent dat wanneer jij een patroon koopt via deze link jij hetzelfde bedrag betaalt als anders en ik een klein bedragje hiervan krijg zodat ik weer nieuwe patronen kan aankopen om over te bloggen.

Advertenties

9 gedachtes over “Drie maal blauw … let’s celebrate for drie jaar sofilantjes

 1. lotusvijver zegt:

  Wat een leuke activiteit !
  En wat een toffe ‘blauwen’.
  En zo’n mooie aanpassing van die kanten Nivalis .
  Ik ben ook fan geweest van Sofilantjes….heb hier nog de ongebruikte Litore liggen. Maar ik ontzie mij echt het verbouwen van het patroon. De grootste maat is niet groot genoeg mee voor onze jongedame.
  Jammer.
  ‘k Ga toch eens moeten een smeekgebedje doen naar Anne dat ze een maatje of 2 toevoegt aan haar patronen.
  Grtjs.
  Mia

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s