Feestjurk in kant met knoopjes op de rug

Patronen om verliefd op te worden

Toen we de nieuwe patronen Mishaven en Arendelle van little Lizard king zagen waren we onmiddellijk verliefd op al die mooi versies die we zagen.  Helaas de meeste patronen van LLK gaan maar tot maatje 12j en dochter heeft maatje 14 -16j nodig.  We besloten deze niet te kopen. Maar de foto’s van de prachtige jurken bleven ons achtervolgen  en na al die ooh’s en aah’s en whaah’s besloot ik de bundel toch maar aan te schaffen. Kerst naderde, dus een mooie feestjurk maken was nodig vermits dochterlief weer gegroeid was en alle jurken te klein worden.

enchanted bundle 3 try.jpg

Stofje kiezen

Tijdens de  examenperiode passeerden we even bij Huis van Katoen om een stofje te kiezen voor de feestjurk.  Dat is een voordeel van een stoffenwinkel dichtbij, een studerende dochter moet immers ook af en toe eens pauzeren.

 

De stofkeuze was vlug gemaakt, dochter koos voor kant, rood – bordeaux. Natuurlijk kwamen we thuis met nog twee extra stoffen (tja als die dochter maar blijft groeien moeten we nog wat kleding naaien).

Patroon aanpassen en proef bodice maken

20171221_095800.jpg

Ik begon met het patroon aan te passen, een 12j zou niet lukken, ondanks dat er een brede naadwaarde voorzien is in het patroon. Ik vergrote het patroon naar maatje 14j en voor zekerheid maakte ik een pasmodel van het bovenstukje. Oef dat paste perfect.

Aan de slag met de goede stof  … de jurk is in zicht (of toch niet)

Het leek in eerste instantie allemaal redelijk vlot te gaan, de bodice in katoen en daarna de bodice in kant (een beetje meer geprul, maar dat vergat ik vlug als ik zag hoe mooi het was).

De binnen – en de buitenbodice aan elkaar zetten vroeg een beetje extra nadenkwerk, want ik wou geen lelijke naden zien.

20171223_063704

Bij een bodice in katoen, als buitenkant, zie je immers de naden niet die tussen de 2 lagen zitten; Door de kant werden de naden zichtbaar en dat wou ik niet. De naden van de binnen bodice liet ik dus aan de binnenkant komen en de naden van de kanten buiten bodice werkte ik deels af met biais en deels met een Engelse naad (of a french seam) De armsgaten en de hals werkte ik ook af met bias.

Afbeeldingsresultaat voor engelse naad

Voor de rok kozen we voor de cirkelrok. Ook tieners vinden dit nog wel eens leuk voor een feestjurk blijkbaar. Meestal geeft de rok geen probleem  deze keer wel. De katoenen onderrok viel te klein uit in de taille en de bovenrok in kant (met een beetje stretch) viel te groot.

20171223_101702

Bij kinderen valt een cirkelrok meestal vlot over de taille en de heupen, bij een tienerlichaam vraagt dit wel enige aanpassing en dat was ik vergeten toen ik het patroon van maatje 12j naar 14j aangepast had.

Opnieuw aanpassen dus, ik knipte een 6cm af van de boord bovenaan (zodat de cirkel breder werd dan de taille van dochter) en  rimpelde  daarna de onderrok en de bovenrok aan elkaar.

20171224_140549

Gelukkig na de aanpassing paste ook de rok mooi over de heupen van dochterlief (oef). De rok werd verder  afgewerkt  met een bias en knipje in de taille in plaats van een rits (in het Engels met ‘a placket’, wie weet de juiste benaming hiervan in het Nederlands) .

De kanten rok werkte ik onderdaan af met de binnenkant van elastische biais (de buitenkant blinkt te hard). De binnenrok werd gewoon overlocked en omgezoomd.

IMG_0407

Knoopsgaten in kant …toch wel spannend

Knoopsgaten maken, wie me kent, weet ondertussen dat ik daar geen problemen mee heb. Ik  maak knoopsgaten zonder nadenken bij wijze van spreken. Maar in kant, dat vond ik toch wel een beetje spannend. Ik vreesde dat mijn naaimachine (een super knoopsgaten- ‘machineke’) wel eens problemen kon maken met die kant.

Dus ik stelde het maar uit en sliep er een nachtje over … De oplossing kwam tijdens de nacht inderdaad tevoorschijn.

 

Ik legde strookjes papier op de plaatsen waar de knoopsgaten moesten komen en mijn machine deed het weer. Het naaide de 4 knoopsgaten alsof het niets was.

Ik scheurde voorzichtig de papiertjes weg en voila, perfecte knoopsgaten in kant.

IMG_0347

De rok werd aan de bodice genaaid en dochter kon met kerst naar het familiefeest in een prachtige jurk

 

… tienerproof in KANT

IMG_0375

Patroon: Bodice Misthaven , Rok  Arendelle van Little Lizard King

Stof katoen en Kant van Huis van Katoen

Tijd: ik zou het niet weten, langer dan verwacht

En zelfs een rok mag ook nog eens mooi draaien en zwieren als je 14j bent

 

16 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s