let’s sti(c)k together: voornemens voor het nieuwe jaar

Ik ben eigenlijk geen goede voornemens mens. Dus toen ik de challenge voor januari las dacht ik  niet mee te doen.  Tot ik de blog prijskaartje, zelfgemaakte kleding bepalen van Sonja van der Meije las.  Haar blog zette me aan het denken over mijn eigen ‘spendeergedrag’ rond stofjes, patronen, fournituren.

Laten we daar dan maar eens een goed voornemen rond maken dit jaar.

18119488_10211358987503734_8648025094139395554_n

Mijn stoffenkast, stoffen lades en bakken met andere woorden, ze puilen uit. En toch kan ik het niet laten om stofjes bij te kopen. Het is  altijd zo verleidelijk als je weer eens een mooie collectie online ziet komen, als er weer eens een leuke promotie is … of gewoonweg als een stoffenwinkel zo dicht bij je in de buurt is, dat je er regelmatig even binnen gaat en niet buiten komt zonder een zakje stof .

Dit jaar proberen we het anders te doen, ik startte op 1 januari met het oplijsten van mijn stofjes. Ik heb mijn winterstoffen mooi gesorteerd per kleur, opgemeten en in een word document gezet.

26169450_978142555684721_1779504550665884919_n

Wanneer ik dit jaar iets wil maken neem ik eerst deze lijst bij de hand, op zoek naar het geschikte stofje (voordat ik naar de winkel ga). De zomer stoffen zitten in mijn curverbakken op de zolder en daar ga ik hetzelfde mee doen. Ook de effen stoffen zijn opgemeten en opgelijst.

Wil ik dan toch een stofje kopen, dan wil ik het direct gebruiken … dus geen stoffen meer kopen om in de lade te leggen dit jaar.

Op internet vond ik deze ‘stash shrinker‘, het lijkt me een zinvol document om een keer in te vullen en aan het einde van het jaar eens te bekijken hoe ver ik gekomen ben met mijn stof aankoop verslaving.

Mijn patronen en boekenkast, ook deze heeft een grondige opruimbeurt gehad. De pdf patronen per soort in een mapje. Mijn boeken en tijdschriften netjes bij elkaar. Als ik een berekening maak is dit eveneens een grote hap uit ons budget.

Boeken en tijdschriften kosten veel en ik merk dat ik er vaak in kijk maar dat er nog heel wat ongebruikte patronen in zitten. Ook mijn pdf patronen zijn de laatste jaren een gigantische hoop geworden waar er ook nog heel wat ongebruikte tussen zitten. Zonde van het geld eigenlijk.

Ik ga elke maand  minstens één patroon uit een reeds aangekocht tijdschrift of boek en minstens één pdf patroon (her)gebruiken. Wil ik een nieuw pdf patroon aankopen dan ga ik eerst even nakijken of ik geen soortgelijk patroon heb in mijn boeken, tijdschriften en pdf patronen.

Mijn fourniturenkast, ook deze puilt uit en hier besluit ik resoluut om niets meer aan te kopen om te stockeren. Heb ik iets nodig dat ik niet ter beschikking heb, dan zal ik eerst   mogelijke alternatieven zoeken in mijn eigen kast voordat ik het ga aankopen.

 

 

En last … but zeker niet least: mijn naai budget, ik heb daar nooit veel aandacht aan besteed, ik kocht wat ik leuk vond zonder er over na te denken.  Ik ga dit jaar een vast bedrag per maand in een doosje in mijn naaidoos  stoppen en noteren waar ik het voor gebruik. Hoeveel dit bedrag kan zijn, moet ik nog even bedenken dus tips zijn welkom hoor.

Wil je graag de voornemens van de andere  deelnemers van deze ‘let’s stick toegether’ lezen, neem dan hier even een kijkje:

Flaflinko – C’est Saar – Nathalie’s Naaisels – Sewing à la carte – Sewbidoo – Woohoo by Davina – Frullemieke – SewBel – Wilwarincouture – ViTess – Two Owlettes –
The Needle Of Choice – Naadjesendraadjes – Noxeema – Gezien bij Justine – Larth – Stokstaartjedoethetzo – Mimaloki – Blogrevolution – Khadetjes – Plus 2 is 5!

Auteur: stokstaartjedoethetzo

Een blog van dochter en mama. Over naaien, ontwerpen, glutenvrij bakken en allerlei creatiefs

34 gedachten over “let’s sti(c)k together: voornemens voor het nieuwe jaar”

 1. Een leuke lijst van voornemens! Ik ben onder de indruk van je organisatie. Mijn stoffen zaten zo ook oorspronkelijk mooi gesorteerd maar dan komt er vanalles bij of heb je iets nodig onderin de bak en blijft de rest er wat naast liggen… Daar heb ik dus ook nog werk aan de winkel!

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik noteer het aantal meters stofjes dat ik bijkoop. Om mijn stofvoorraad niet groter te laten worden (probeer ik ….), om geen stoffen bij te kopen tot ik ongeveer evenveel meters verwerkt heb .

  Like

 3. Heel leuk die voornemens, en ik wens je van harte dat het lukt!
  Vorige week heb ik ook een lijst gestart met naaisels vanaf 2018, waarbij ik ook zal noteren wanneer het gebruikte stofje gekocht is! Ik had mij al een tijdje voorgenomen om eerst wat stofjes op te gebruiken ipv alsmaar nieuwe te kopen. Ik geef toe, kan moeilijk weerstaan aan mooie stofjes, maar toch lukt het om af en toe eerst iets te maken met wat ik al liggen heb. Nu nog volhouden!
  Dus ik volg jou met plezier en met veel interesse !

  Geliked door 1 persoon

 4. Er bestaat zo’n app waar je je stof kunt ingeven (de naam ontsnapt me even, maar als je even gilt, zoek ik het wel voor je op); de soort stof, hoeveel, … Wat de rest betreft, ben ik in volle bewondering voor je georganiseerdheid (haha, en onder de indruk van de omvang van je fourniturenvoorraad!).

  Wat naaibudget betreft, ik probeer mijn hobby ‘zelfbedruipend’ te houden… Wil ik iets kopen (stof, maar ook een nieuwe machine/lock/…), dan moet er eerst geld binnen komen. Ik heb een aparte rekening die ik enkel en alleen daarvoor gebruik. Wat de hoogte van je bedrag betreft, je maakt veel voor jezelf en dochterlief, dat zijn centen die je anders ook aan kleding uitgeeft, toch iets om mee rekening te houden als je er een bedrag op probeert te kleven, niet?
  Ik las ook met veel belangstelling mee bij Sonia, maar bij mij speelt ook fel het aspect ‘weet wie je kleren gemaakt heeft’ mee. Nog los van het ecologische, de kwaliteit van wat je maakt en de prijs ervan, is het voor mij belangrijk dat wie mijn kleren ook gemaakt heeft, dat voor een correcte prijs en niet onder dwang gebeurt.

  Geliked door 1 persoon

 5. Zeer interessante voornemens! Ik ben ooit begonnen aan een inventarisatie van mijn stoffen, en stopte er weer mee omdat ik er wat moedeloos van werd. Eigenlijk zegt dat genoeg he? Ik zal mezelf er eens terug moeten aan zetten! Ze zijn wel gesorteerd op proper bewaard, da’s ook al iets!
  Ik vind jouw voornemens erg mooi, en ga meedoen om mijn spendeergedrag op naaivlak in kaart te brengen. Een extra voornemen erbij voor mezelf!

  Geliked door 1 persoon

  1. Succes … misschien kunnen wel elkaar moed inspreken, want mijn lijst is ook nog niet af haar (daar boven op zolder zitten nog al die zomerstofjes …). maar ik denk dat het me wel zal helpen om bewuster om te gaan met mijn aankopen.

   Like

 6. dat klinkt als een grote stap al die voornemens, ik probeer zoveel mogelijk te kopen met een doel maar dat lukt niet altijd, wat me wel lukt is om hypes aan me voorbij te laten gaan en dit zowel op stoffen als op patronenvlak en dit probeer ik verder vol te houden dit jaar
  koopjes vind ik moeilijker te weerstaan

  Geliked door 1 persoon

 7. Sonja zette mij ook aan het denken om alles bij te houden.
  In mijn hoofd kost een zelfgemaakt kledingstuk eigenlijk “wat ik betaalde voor de stof”. Maar Sonja’s gewoonte deed me besluiten om ook eens de fournituren, draad enz bij te houden.

  Geliked door 1 persoon

 8. Wat een leuke voornemens voor 2018. Ik weet zeker dat je aan het eind van het jaar van alles hebt opgebruikt. Leuk te lezen dat mijn bericht over het prijskaartje voor zelfgemaakte kleding aan de wieg stond van je 2018 challenge en lees graag in de loop van het jaar hoe het je vergaat.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: