Een sweater dress voor mezelf … een twijfelgeval.

Een sweaterjurk maken voor mezelf … het stond al eventjes op mijn lijstje maar om de één of de ander manier kwam het er niet van. Er lag nochtans al een hele tijd een mooie stapel  sweaterstoffen in mijn kast te wachten op het ideale patroon.  Toch bleef ik twijfelen, een sweater dress past dit wel bij mij, bij mijn figuur.

De twijfels bleven de hele winter de overhand houden en de stapel bleef dus mooi in mijn kast. Vorige week deed ik een oproepje op enkele facebookpagina’s en ik kreeg een hele hoop tips voor mooie sweater (dress)patronen.

29572225_1027094214122888_520268797039913541_n

Dus zette ik mijn twijfels opzij en ging ik deze week aan de slag met  het patroon: ‘womens – hoodie-lynn’ van Patty doo.

download

Ik ging de eerste keer aan de slag  met een patroon van Pattydoo. De meeste patronen van Pattydoo zijn Duitstalig (wat mij altijd weerhield om eraan te beginnen). Sinds kort is de hoodie lyn ook beschikbaar met een Engelstalig uitleg (dus geen excuus meer).

Ik ben gewoon van met pdf patronen te werken met een mooie uitgebreide fotohandleiding. Toen ik dit patroon opende schrok ik wel  van de summiere uitleg die erbij zat.  Maar tot mijn grote verrassing zat er ook een link bij naar een video tutorial en deze is echt super. De trui wordt  stap voor stap gemaakt met Duitstalige commentaar en Engels ondertiteling. Deze video maakt de beperkte handleiding dubbel goed en zeker voor de prijs van 2,99 euro.

Ik ging aan de slag, even de matentabel controleren. Ik viel net tussen maat E en F en besloot voor maat F te gaan en dan te bekijken waar ik eventueel moest aanpassen indien nodig.

Het patroon is  een gewoon sweater model.  Ik knipte het patroon van het voor en achterpand door op de lijn om te verlengen en voegde tussen het boven en het onderdeel 20 cm bij.  Hierdoor kwam de jurk tot een 8 cm boven mijn knie.

Het voor en achterpand, de buitenkap en de mouwen knipte ik uit een dunne sweaterstof (french terry) en de binnenkap, de zakken en de boorden uit  tricot. De 4 lagen van de kap / halsboord zouden te dik worden als die allemaal in sweaterstof zouden geknipt worden.

 

Het in elkaar zetten van de sweaterjurk gaf geen enkele problemen. Sweaters en truien zijn immers al meerdere malen  gemaakt.

De kap / halsboord bestaat uit 2 lagen en leek ingewikkeld maar valt uiteindelijk erg mee. Indien nodig helpt de video tutorial  je er helemaal doorheen.29793054_1029687117196931_376503576266014720_n

In het patroon worden ronde eyelets gebruikt. Er is ook een beknopte tutorial hoe je deze kan afwerken met leder of met snappap (Snappap is een leerachtig papier gemaakt van cellulose en latex dat gebruikt kan worden ).

womans_hoodie_sewing_patterns_wrapped_hood  images

Helaas had ik geen grote eyelets in huis en wou ik mijn sweaterjurk afmaken. Dus maakte ik maar 2 knoopsgaten op de plaats waar de eyelets moesten komen en haalde er een rode veter door.  Simpel maar even goed.

29793302_1029543317211311_7184151831348510720_n

De kap kan je dragen als kap en kan je op de rug ook zo draaien dat het eerder een kraag lijkt

 

 

De mouwen in het patroon zijn lang (superlang eigenlijk) omdat ze afgewerkt worden met duimgaten is een beetje extra lengte wel zinvol. Maar voor zekerheid (ik werd getipt door een andere naaister via facebook – waarvoor dank) heb ik de mouwen even opgemeten.

Voor mezelf was de lengte van maat C lang genoeg. Dus heb ik die lijn van het patroon overgetekend.  De mouwboord met duimgaten komen zo perfect op zijn plaats te zitten.

30222395_1029543187211324_5943300341758951424_n

duimgaten had ik al eerder gemaakt voor de trui van Modkid van dochterlief. Ik keek nog eens naar het filmpje en was weer verrast hoe gek het is om dat kleine spul omgekeerd te over stikken rond het duimgat. Maar het is weer gelukt en ik vind ze super tof die duimgaten.

Of ik ze zal gebruiken, dat weet ik niet, ik vind het gewoon leuk dat ze er zijn.

 

De boordband maakte ik net als de binnenkant van de kap, de zakken en de mouwboorden van tricot.  Voor de boordband heb ik 80% van de onderkant van de jurk genomen op 14 cm breed.  Daardoor werd de jurk 6 cm langer en kwam het juist op de lengte die ik wou.

 

 

En tot slot: ik en mijn sweaterdress

mijn man zei ‘o die staat je leuk’, dochterlief (die absoluut geen sweaterjurk wil) zei ‘het is best wel tof mama’.

Ik, ik vind hem ok, thuis zal ik hem wel vaak dragen (lekker cosi voor frisse lente avonden), voor mijn werk daar twijfel ik wel, misschien een kortere versie voor op een jeansbroek maken.

En jullie, beste lezers, wat is jullie mening?

IMG_1832

 

Nog enkele algemene dingen:

stof:  grijs – zwarte french terry uit mijn eigen kast – gekocht in solden bij de stoffengalerij voor dochterlief. (zij vond hem niet ok voor haar) en de rode tricot die heb ik gekregen van vriendin – waarvoor dank hij wordt gebruikt.

fournituren:  garen, overlockgaren, rode veter   –  eigen founiturenbak

vlieseline rest stukje uit mijn kast

Check weer materiaal gebruikt uit eigen kast – zie mijn goede voornemens van de let’s stick together uitdaging van januari.

Patroon: hoodie Lynn van Patty Doo   Ik kocht dit patroontje aan voor deze sweater dress. Ik kocht nog nooit een patroon van pattydoo en dacht voor 2,99 euro zal dit wel ok zijn; Ik moet zeggen het is ok, meer dan ok, de video maakt de beperkte handleiding ruimschoots goed en het patroon past perfect volgens de maattabellen.  Een patroon van patty doo aankopen, is voor herhaling vatbaar volgens mij.

tijdsduur: de trui zat vrij vlug in elkaar,  foto’s nemen nam meer tijd in beslag (het vinden van een bereidwillige fotograaf vooral).

Auteur: stokstaartjedoethetzo

Een blog van dochter en mama. Over naaien, ontwerpen, glutenvrij bakken en allerlei creatiefs

11 gedachten over “Een sweater dress voor mezelf … een twijfelgeval.”

 1. Leuke sweater jurk; mooie combinatie van stoffen. Je verhaal is heel herkenbaar: wel of geen sweater dress. Ik heb zoiets ook met hoodies en joggingbroeken. Dit type kleding ligt in de kast als ik nat thuis kom en heerlijk, warme en comfortabele kleding aan wil trekken.

  Geliked door 1 persoon

 2. reactie van op facebook van Ilse Laes
  Ik vind het wel leuk, maar zou een sweatdress liever combineren met dikke panty en laarzen.
  Anja Wouters: Daar heb je gelijk in hoor Ilse. Maar ik wou vandaag zonnetje pakken zoveel ik kan. Witte benen nood aan zo’n 😊
  Ilse Laes: ik ken dat probleem!

  Like

 3. reactie op facebook van Nietje Bodrij Ik vind het model inderdaad meer voor een gewone trui.
  En persoonlijk vind ik de kortere variant veel mooier.
  Die net een paar cm.over je billen komt
  Hierdoor blijft het meer trui en minder ” slaapzak”
  (Mijn excuus voor de bewoording maar dat idee krijg ik nou eenmaal bij zo’n knielang trui-ding.)

  Zo’n vouw capuchon is wel heel erg fijn. Vooral als je er een paar lusjes en knoopjes op maakt, waardoor het beter blijft zitten.

  Ik.zou zeggen: probeer eens een kortere voor op een legging of strakke spijkerbroek

  Stof is wel super tof voor zo’n cosy sweater

  Like

 4. zo’n wijde sweaterdress zou ik niet dragen op het werk (wel ideaal voor weekends) een meer aansluitend model zoals de solange uit lmv gaat dan weer wel.
  de kraag/kap van deze ziet er trouwens zalig uit om in te verdwijnen

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s