De ‘admiraal dress’ test

Toen Steph van de ‘Eli monsters’ een oproep deed om ‘de admiraal dress’ te testen was ik direct paraat.

Gerelateerde afbeelding

Ik hou van de jurken van Steph,  ze hebben altijd een tikkeltje iets anders, een tikkeltje iets speciaal, waar ik wel van hou.  Ik testte voor haar al eerdere enkele jurken zoals de river dress voor onze dochter en de latona dress voor mezelf.

De nieuwe jurk: de admiraal dress had ik al in de kinderversie gezien en ik hoopte toen dat er ook een damesversie kwam.

Afbeeldingsresultaat voor the eli monster

En voila ze is er : de admiraal dress for ladies. 

The Adult Admiraal Dress
A double breasted dress that is sure to be the life
of the party. The Admiraal Dress combines a two
rows of buttons on top with a traditional pleated
skirt with hidden side zipper and many finishing
options. The shawl collar is the perfect finishing
touch. Uses dress weight wovens or easy to find
quilting cotton for maximum cute fabric potential.
Do you have a fantastic piece of fabric that isn’t
enough to do a full project with? The Admiraal
Dress is the perfect solution; just pair it with a
coordinating solid and create a statement dress.

IMG_3045

De jurk bestaat uit een gevoerd bovenstuk  en een rok met stolpplooien. Het voorpand vraagt enige aandacht en precieze werk.  Ik maakte eerst een pasversie in een reststofje, om de maat te controleren.

FB_IMG_1522923388459

Daarna ging ik aan de slag met mijn goede stof. Ik kocht dit stofje vorig jaar in huis van katoen met als doel een bloesje voor mezelf. Het stofje bleef in de kast liggen omdat ik geen geschikt patroon vond dat bij deze stof paste. Ik vond het ideaal voor deze jurk. Al snel kwam ik tot de ontdekking dat ik te weinig stof had voor de volledige jurk.  Ik bestelde snel 2 bijpassende grijze stofjes maar deze bleken een heel andere tint te hebben dan deze stof van Kokka die ik wou gebruiken.  Ik wou deze jurk graag afwerken met dezelfde stof en vond uiteindelijk toch nog een webwinkel die deze nog in voorraad had.

De levering duurde echter wat langer dan ik verwacht had. Ik wou de jurk graag afmaken en haalde dus snel een andere stofje in Huis van katoen (handig zo een winkel vlakbij) .

Het voorpand bestaat uit 2 overlappende delen en is volledig gevoerd. Er is een optie voor een drie/vierde mouw of  een kapmouw. Ik denk zelf dat het zonder mouw ook wel mooi is en dat kan je eigenlijk perfect zelf  doen. Het bovenstuk wordt afgewerkt met een gevoerde sjaalkraag die de jurk een mooie afwerking geeft.

20180423_164606

Het voorpand wordt afgewerkt met een dubbele rij knopen. Ik vreesde dat te grote knopen niet mooi gingen staan bij mijn lichaam, dus stelde ik het maken van knoopsgaten uit omdat ik eerst op zoek wou gaan naar kleinere knoopjes.

Toen de de jurk af was ontdekte ik dat ik geen knoopsgat meer kon maken onderaan het bovenstuk en koos ik voor drukknopen van prym.  Ondertussen krijg ik het werken met drukknopen en mijn prym tang redelijk goed onder de knie (eindelijk nadat ze al die jaren in de kast gelegen heeft).   Als iets te vlot bij mij gaat is het meestal gevaarlijk, want dan ga ik niet meer nadenken en doen … gevolg een drukknoop aan de verkeerde kant ingedrukt, en een drukknop waarbij de voering dubbel geplooid was.    Los prutsen was een gedoe, heel wat filmpjes en blogs heb ik afgezocht om uiteindelijk tot de ontdekking te komen dat ik het met een fijn tangetje uit mijn sieraden maak bak het gewoon kon  lostrekken.

31747821_1043235312508778_7949936696269733888_n

 

Opgelost en 10 drukknopen netjes op een rij.

IMG_3053

Het rokdeel is een recht strook stof met stolpplooien

Stolpplooien bestaan uit vouwen op gelijk verdeelde, gemarkeerde lijnen, die aan de bovenrand worden vastgemaakt. De afstand tussen de gemarkeerde lijnen wordt de diepte van de plooi genoemd. Leg voor een stolpplooi de buitenste gemarkeerde lijnen van de plooi met de goede kanten op elkaar en speld dit vast. Naai langs de gemarkeerde lijn tot en iets over de naadlijn. Pers de plooi plat en centreer daarbij de naadlijn gelijkmatig tussen de zijvouwen van de plooi. Om een plooi tijdelijk vast te zetten, rijgt u langs de bovenkant van de plooien (boven de naadlijn), beginnend en eindigend aan de zijkanten van de plooi. 

Voor degene die nog nooit stolpplooien gemaakt hebben  in de handleiding staat een duidelijke uitleg hoe je deze stap voor stap kan maken en hier kan je ook nog een Nederlandstalige uitleg vinden.

20180421_170936.jpg

De grote lap stof om mee te starten vind ik altijd grappig, ik denk altijd dit gaat niet lukken. Ik maakte echter al meerdere rokken met plooien,  zoals bv  de alice pleated voor mezelf en voor dochterlief.

Dit was dus het snelle onderdeel van de jurk.  In de zijnaad van de rok en het bovendeel wordt een blinde rits genaaid zodat je vlot  in en uit de jurk geraakt.

IMG_2988

maattabel: Bij de patronen van Eli monsters staan geen gewone Europese, Engelse of Amerikaanse maten maar letters.  dit voorkomt dat je gaat vertrekken vanuit je standaardmaat. Het is belangrijk om goed te checken welke maat je best gebruik.

Voor mijn lengte moet ik meestal aanpassen, dat ben ik gewoon. ik kwam voor de andere maten op maat D en E uit en koos om maat E te maken. Ik had geen zin om het patroon aan te passen en hoopte dus dat E wel ok zou zijn.   Zoals je ziet aan de foto’s valt het bovendeel een beetje te groot uit, de rest past super mooi.   Ik had dus toch moeten aanpassen maar mijn luie ‘ikje’ kreeg even voorrang.

maten

Size    Height                Full Bust             Waist                Hips
A      161.25cm             81.25cm               63.5cm           86.25cm
B     164cm                   86.25cm                66cm             91.5cm
C     166.25cm              91.5cm                  71cm              96.5cm
D     167.5cm                96.5cm                  76.25cm        101.5cm
E     170cm                  101.5cm                 81.25cm         106.75cm
F     171.5cm               106.75cm               86.25cm         111.75cm
G     172.75cm            111.75cm                91.5cm           116.75cm
H     172.75cm            116.75cm                96.5cm            122cm

IMG_2976

Totale kostprijs: 31,29 euro

stofje huis van katoen 22 euro

voering bovendeel: rest stukje katoen en stukje vlieseline uit mijn kast

naaigaren guterman: uit mijn eigen fourniturenkast

rits 40 cm en drukknoopjes prym veritas  3,10 euro en  6,19 euro

Het patroon is weer een pareltje, het is afgewerkt en de uitleg is duidelijk te volgen. De maten kloppen als je je aan de maattabel wil houden. Het pdf patroon kan hier besteld worden  (#affliatlink)  en is deze week in promotie te verkrijgen voor 7 dollar ipv 9 dollar 

Naaitijd: deze jurk vraag wat meer tijd en ervaring dan gemiddeld; het is echt geen snel af patroon.  Maar met de duidelijk uitleg kan iemand me enige naaiervaring en een prachtige jurk voor zichzelf of voor tiernerdochter mee maken.

IMG_2968

6 Comments

  1. reacties van op facebook:

    Evelien Boxstaens Heel mooi welk patroon gebruikte je ? Echt een zomer jurk en het weekend wordt het terug warm

    Sigrid Jamar Heel knap gedaan. Ik denk dat als je de riem er af laat, hij nog tien keer zo fris is.

    Marjo Chaudron Heel mooi

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s