Een badpak voor mezelf, zal dat wel lukken ?

 

Een badpak maken voor mezelf staat al enkele jaartjes op mijn to – do naailijstje maar bleef op het lijstje staan omwille van de volgende 3 redenen:

  • 1. Welk patroon moet ik  nemen.

Dit excuus kon ik sinds vorige zomer niet meer gebruiken want ik schafte  2 mooie patronen aan:

The take a plunge van P4P

en ‘the super suit’ van RADpatterns

Toch kwam het er nog niet van… misschien omwille van volgende reden:

  • 2. Een te lang to do – naailijstje, waar steeds nieuwe ideeën op komen (herkenbaar ?)

Dat lijstje lijkt nooit korter te worden, integendeel er komen steeds nieuwe leuke plannen bij. Dochter voegt er haar lijstje ook nog bij (hoewel ze ondertussen best al heel wat zelf kan maken is het toch handig een mama die op bestelling maakt) en manlief heeft me ook al wel gevonden voor truien, t shirts en longsleeves op maat.

Daarnaast komen er steeds leuke testpatronen bij en omdat ik testen zo graag doe … blijft de rest wel eens liggen.

Aan dat te lange to do lijstje kunnen we weinig veranderen. Alleen maar nog meer achter het naaimachine zitten misschien … eh en al de rest dan? Dus sorry Anja dit excuus telt niet mee … de volgende reden dan misschien?

  • 3. Materiaal vinden

Een badpak maken vraagt enigszins ander materiaal dan een gewone jurk of shirt maken. Het vinden van goede badpak stof, badpak elastiek (of ook wel bloot elastiek genoemd), badpak voering , badpak cups (eventueel), … Dit blijft in belgië, tja een land met niet zoveel zon, toch wel moeilijk te zijn.

Ik ging eerder al op zoek naar badpak lycra maar vond in deze lijst toch niet alles wat ik nodig had.   Ondertussen heb ik de voorbije maanden mijn zoektocht verder gezet, heel wat stofjes uitgeprobeerd. De bevinding zal je volgende week op mijn blog vinden.

Het blijft  een zoeken, de juiste materialen, soms toch maar voor buitenlands winkels kiezen met een hogere verzendingskost op de koop toe. En verder duimen dat er meerdere Belgische handelaars  badpak-materiaal in doen (er zijn er al wel enkele hoor en deze zullen zeker op het lijstje komen).

  • Tot slot: 4. het idee gaat me dat wel lukken alleen

Best wel grappig deze reden; De mensen die mij persoonlijk kennen weten ondertussen dat ik voor weinig mijn hand omdraai wat betreft naaien, uitpluizen van nieuwe technieken en patronen. Dat is ook de reden waarom ik zo graag test, er komt altijd wel een nieuw techniek of ik leer wel iets van de andere testers om een bepaalde techniek op een andere manier te doen.

Dus dit argument was niet zo echt een argument dat bij mij paste … en toch de zwempak patronen en het aangekochte materiaal bleven liggen. Tot Kelly Ballou van Sew a little seam  en oproepje deed in haar testgroep om  de ‘Mairin swimsuit‘ te testen voor dames.

Daar moest ik niet lang over nadenken, ik had  al zoveel mooie Mairin Swimsuit kinderversies gezien dat ik dit patroon wel wou uitproberen.

Daarnaast bij het testen van patronen ben je alleen bezig en toch ook niet alleen want je werkt samen op afstand rond het zelfde patronen, dus vraagjes zijn snel gesteld en opgelost. De testperiode nam wel enkel weken in beslag want er moest ge-pretest en ge hertest worden tot alles goed was. Een patroon voor een badpak moet immers goed passen en als je dit patroon koopt wil je ook zeker zijn. Ontwerpers die dit soort uitgebreide tests doen krijgen van mij altijd een +++. Bij hen test ik graag.

Het patroon heeft verschillende opties, zoals je hieronder kan zien. Badpakken uit 1 stuk, bikini’s  en eventueel een rokje erbij. Er is een optie voor smalle of bredere bandjes en verschillende rug opties.

De handleiding neemt je stap voor stap mee door de verschillende opties. Ook het voeren van het badpak of het gebruik maken van bh cups wordt stap voor stap uitgelegd.

De mogelijkheden met brede bandjes:

 

Ik maakte zelf drie versies tijdens deze pre-test en test periode.

Versie 1 een recht toe, recht aan basis pakje met brede bandjes en een ronde mid scoop rug.

 

De versie op de foto was een de proefversie, pasverise zonder elastiekjes.  Daarna stikt ik de elastiek in de pijpjes en de armsgaten. dit vraagt wat oefening in het begin. vooral omdat het zo een fijne elastiek is. Voor deze versie werkt ik met mijn overlock.

 

Ook al is dit niet perfect toch het tonen .. oefening baart kunst en dat geld zeker bij badpak elastiek. Zoals je op de laatste foto kan zien waren mijn eerste elastiekjes verre van perfect. Bij de linker armsgat heb ik veel te hard getrokken op bepaalde delen waardoor de elastiek niet mooi verdeeld is over de volledige lengte. Bij de rechterkant  is het nog niet perfect , wel al een stuk beter.

Voor dit badpak gebruikte ik een stevige badpakstof die echt ook dient voor badpakken, deze stof kocht ik 2 jaartjes geleden bij stof op zolder voor dit rokjes experiment. Op het moment van deze versie had ik nog geen badpak voering gevonden. het bovenstuk voerde ik met dezelfde badpakstof (niet ideaal in het water vermoed ik, zal wat zwaar worden). Het onderste deel voerde ik niet omdat de badstof dik genoeg is en niet doorschijnt als ze nat zal zijn.

Versie 2 

bovenstuk  crop top met ronde mid scoop hals voor en achteraan en lang rokje (peplum) +  gewoon broekje (boyleg met low raise)

 

Voor deze versie gebruikte ik een stofje uit mijn kast, geen echte badpakstof maar een tricot stofje met veel viscose van den depot. Dit pakje werd gevoerd met echt badpak voering en droogt daardoor toch redelijk snel. (ook al is het geen echte badpakstof).

Ik ben zelf erg fan van dit model en voel me er goed in. (een badpak dragen voelt toch niet altijd even makkelijk hoor).

De elastiek naaide ik deze keer volledig met een gewone naaimachine. Werkt goed vind ik. Het lijkt alsof ik iets meer controle heb over de elastiek en de neiging om er aan te trekken is minder; het blijft oefenen hoor … in de taille van het broekje zit een bredere badpak elastiek, dit ging zonder problemen.

Versie 3

badpak uit  1 stuk met lage scoop rug en halve ruffle en een mid scoop vooraan met smalle bandjes

 

Elastiekjes naaien gaat ondertussen al vlotter (ik gebruikte terug mijn naaimachine.) De rug ruffle gaf nu wat meer problemen. De ruffle zet je vast met een smal strookje badpakstof. Doordat deze badpakstof enorm glibberig was was dit geen makkelijke opdracht. de ruffle valt daardoor niet erg mooi op mijn schouders.

De voering van dit badpak vind ik super, ook al zie je het niet als ik het draag. Het is een rode echte badpak voering die zalig zacht aanvoelt.

deze stof kocht ik online aan als stof voor badpak maar blijkt stof voor een turn en danspakken te zijn. De stof voelt heel anders aan dan echte badpak lycra en naait veel minder vlot. Goedkoop in badpak stof is helaas geen beter koop. Dit stofje was een stuk goedkoper maar het resultaat is een stukje minder ook.

IMG_3306

Dit zijn de mogelijkheden met smalle bandjes:

 

Tot slot: wat betreft de maten, als je de maattabel volgt dan klopt de maat van dit badpak volgens mij perfect. Bij de testronde waren er dames in verschillende maten, dit kan je zien op de website van sew little seam.

Het badpak mairin for ladies is hier te koop en mairin voor kids is hier te koop. Neem zeker ook eens een kijkje op de facebookpagina van sew a little seam.

 

2 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s