Een late let’s stick together met veel ‘ZAK’ opties

Ik had me ingeschreven voor de september versie van let’s stick together ‘zak eens lekker door’ en had in dit patroon voor ogen. Een short en rok patroon met lekker veel zak-opties en lekker veel verschillende zakken om uit te proberen.  Helaas, wat soms kan gebeuren bij testpatronen, er liep wal wat vertraging op en het patroon was niet klaar tegen de datum van de challenge.

Ik blog dus nu mijn ‘zak eens lekker door blog’  als eerste blogbericht na een lange pauze.

Het nieuwste patroon van Kelly Ballou van sew a little seam is weeral een fantastisch patroon met veel opties en veel mogelijkheden, zoals ondertussen een gewoonte is van Kelly (ik testte eerder al het Mairin badpak voor haar en naaide ook al enkele ollie bombers.)

De ‘Linden short en rok‘ van Sew a little seam  komt in twee stijlen ‘de chino stijl’ en ‘de jean stijl’  en in drie lengtes. Naast het basismodel dat ontworpen is voor geweven stoffen is er ook een versie voor tricot stoffen. Er is een volledige tailleband met knoop en rits en er is ook een  snelle versie met een tricot band zonder rits. Dus veel opties en veel combinatiemogelijkheden in 1 patroon.

 

 

Ik maakte zelf drie verschillende versies:

  • een rok in jeans style in lange knie versie met een achterzak, en vooraan een mini zakje (coin pocket) en een jeansstijl zak vooraan.
  • een short in chino style, korte versie met een slant pocket en een welt pocket vooraan
  • twee tricot shorten (een korte voor mezelf en een tussenin versie voor dochter

 

Afbeelding kan het volgende bevatten: een of meer mensen

Als eerste testversie maakte ik een rok met volledig band en rits in een zeer fijne ribtricot

Het was de eerste keer dat ik een rits met een fly naaide (ik naaide eerder wel een keer een valse fly zonder rits maar een echte daar durfde ik niet goed aan beginne.  Dus ik vond het behoorlijk spannend, tijdens het naaien dacht ik dat dat nooit zou lukken. Kelly neemt je stap voor stap mee en ik was ongelooflijk gelukkig toen ik de driegdraad uit mijn werk haalde en een echte rits met fly (met flapje in het Vlaams denk ik) had gemaakt.

Afbeeldingsresultaat voor sewing a zipper with fly drawing

Ook de het kleine jeanszakje (coinpocket met de bijpassend ronde zak wordt zo duidelijk uitgelegd dat de klus geklaard is voor dat je het weet.

Mijn eerste rok in jean style had een aanpassing nodig in de taille, het was immers ook de eerst testversie. Ik heb de versie aangepast met het patroon van versie 2 en nu zit de rok zalig, het is een echt rokje om elke dag te dragen, super comfortabel.

 

Nog een grappige anekdote tijdens het testen van deze rok met vele zakken … en vooral met achterzakjes.  Ik zag steeds op tegen het maken van achterzakje of borstzakjes. Ik kon maar niet bedenken hoe andere altijd zo’n perfecte zakjes konden maken en had al 101 manieren (bij wijze van spreken) uitgeprobeerd.

Mijn zakjes zagen er nooit perfect uit. Voor deze rok experimenteerde ik eerst even met enkele stofjes. Op een morgen zat ik  buiten en had mijn strijkmat en ministrijkijzer er bij genomen . Ik wou deze keer toch eens heel secuur te werk gaan (lees perfectie in knippen en meten,  …) tot ik plots merkte dat op mijn mat ik de lijnen gewoon kon volgen om mooi rechte vouwen te maken. en zo maakte ik voor het eerst een perfect zakje.

Geen automatische alt-tekst beschikbaar. Geen automatische alt-tekst beschikbaar.

En een stof lijmstift is ook wel handig voor perfecte zakjes

Geen automatische alt-tekst beschikbaar.

Jullie lezers, zullen vermoedelijk denken hoe dom … ja iedereen lijkt dit te weten, zelfs mijn 14 jarige dochter proestte het uit toen ik trots mijn vondst vertelde. Haar antwoord: ‘ah ja mama dat is toch net zoals op een tekenplank of  een snijmat.  (tja deuh dochter, jij krijgt dagelijks lessen in tekenen en architectuur en dergelijk hé )

Afbeelding kan het volgende bevatten: een of meer mensen, staande mensen en buiten

En hier mijn perfecte achterzakje.

Afbeelding kan het volgende bevatten: een of meer mensen, staande mensen, schoenen en buiten

Versie 2 werd een testversie in tricot, een korte short voor mezelf en een een langere versie voor dochter. Deze versies zijn gewone recht toe recht aan shorts. Er is ook een optie met zakken en dergelijke.

Ik koos voor deze eerste pasversies een gewone versie zonder zakken, een short voor de turnles voor dochter en een short voor de yogales voor mezelf. Een zalig patroontje dat in een wip een een flip gemaakt is. Zo volgen er nog wel een reeks hoor.

Geen automatische alt-tekst beschikbaar.

Daarna maakte ik versie 3, een chino style short met welt pockets (eh in het vlaams, geen idee). Ik had nog nooit welt pockets gemaakt, ik zag tijdens de’ testronde’ zo’n mooie versies en las continu dat de uitleg van de welt pockets zo subliem was. Dus dat wou ik ook nog proberen.

Ik moet het eerlijk bekennen, de uitleg is inderdaad subliem, Kelly neemt je weer stap voor stap mee en als je het braaf volgt dan heb je perfekte welt pockets. De mijne zijn helaas niet perfect, en het lag deze keer niet aan het strijkmatje, want dat heb je er niet voor nodig.

Het lag aan het feit dat ik niet genoeg stof had en dus een dunner stof combineerde met een dikkere stijve stof. Met als gevolg dat ik de zakjes niet voldoende kon strijken in de hoekjes en de afwerking niet 100% perfect is. Voor deze versie neem je dus best een niet te stijve stof, en dezelfde voor heel de short … dit heb ik ook weer geleerd bij de test van dit patroon.

Afbeelding kan het volgende bevatten: een of meer mensen, staande mensen, boom, korte broek, plant, buiten en natuur

De binnenkant van de tailleband van de chino style short (rok) wordt mooi afgewerkt met een bias. De uitleg van deze tailleband, ik val in herhaling, is super.  de bijpassende tekening nemen je er volledig mee doorheen als je Engels lezen niet zo vlot gaat.

 

De welt pockets buiten beschouwing gelaten … ik ben super tevreden met deze short. Hij zit als gegoten, en zal de volgende dag, ze voorspellen nog  goed weer, nog wel gedragen worden.

Afbeelding kan het volgende bevatten: een of meer mensen, staande mensen, boom, plant, buiten en natuur

Tot slot, mijn bevinding:

het patroon is een toppertje (ik ben het odnertussen gewoon van SAW a little seam, maar het mag gezegd worden, Kelly werkt haar patronen af tot in detail en de opties en combinaties zijn zalig.  Het patroon kan je  vinden door op deze blauwe link te klikken: Linden Shorts en skirt.Het patroon kost 8 dollar en is de prijs volgens mij zeker waard.

de tijd: de tricot short in een half uur, de rok en short met rits en met tailleband vragen gerust wel enkele uren naaien. Zijn ze de tijd waard meer dan zker, want je hebt daarna een perfect zittend rok of short, zo perfect kan je ze in de winkel niet vinden

de kostprijs: de  stofjes waren lappen die ik nog in mijn kast had liggen, het patroon kreeg ik in ruil voor het testen, de garen en de ritsen komen ook uit mijn eigen fourniturenkast. Dus een prijs kan ik er niet opplakken, en bepaal je een beetje zelf afhankelijk van de stof die je gebruikt.

En nog even .. omdat ik er zo fier op ben, mijn tweede rits met fly

 

 

 

10 Comments

  1. Ik heb – zoals wel vaker- gesmuld van jouw verslag. Als je dit allemaal leest EN ZIET ( want je maakte rake foto’s van jouw mooie kledingstukken) , dan zou je het patroon meteen in huis willen hebben.
    Maar helaas heb ik momenteel geen rokjes/shortjes-draagsters in mijn buurt.
    Ik ga het patroon wél pinnen mét extra vermelding dat het patroon een goede beschrijving geeft van een ‘rits met flapje’.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s