Elizabeth dress, een jurk met zwier en zwaai.

Onze dochter houdt van jurken, mooie jurken, er mag wat zwier in zitten en liefst mooi getailleerd bovenaan.

Toen ik de oproep van modkid zag voor hun nieuw patroon de ‘elizabeth dress’: een jurk met een getailleerd lijfje en een mooie zwierige rok, dacht ik meteen aan onze dochter. Ondertussen heb ik wel geleerd om even te checken bij dochterlief alvorens me in te schrijven voor een testpatroon. Ze gaf  haar toestemming en ik schreef me in voor de patroon test.

We kochten al eerder een aantal patronen van Patty Young van modkid, omdat zij één van de weinige patroonontwerpsters is die patronen maakt of aanpast voor tienermeisjes. We weten ondertussen dat de (tiener)patronen van modkid goed in elkaar zitten en ook goed passen.

We werden geselecteerd voor de testronde van dit nieuwe patroon (joepie).

Tijdens het testen van dit patroon besefte ik weer maar eens hoe elk lichaam en ook elk ‘tienerlichaam’ anders is en aanpassingen nodig heeft.  Dit doet me weer vol bewondering en met veel respect kijken naar het werk van patroonontwerpsters. Het is echt een vak apart en echt goed passende patronen maken vraagt testen en aanpassen.

Gelukkig test ik al een tijdje en weet ik dat ik je je eerste versie best in een goedkoop stofje maakt. Ondertussen staat hier een bak vol resten stof, goedkope stofjes, overschotjes die ik krijg … speciaal om te testen.   Ook deze keer was dit nodig. Op basis van dochter haar maten kwam ik uit op een maatje 16. Ik maakte dus een eerste test bodice in maat 16j

Afbeelding kan het volgende bevatten: een of meer mensen en staande mensen

Het paste vooraan  maar achteraan totaal niet. Ik probeerde met de ontwerpster uit te dokteren (op afstand) wat er aan de hand was.  We kwamen er niet uit, het was laat en ik kroop in mijn bed, een nachtje slapen zou misschien wel een antwoord brengen.

En ja hoor … de volgende morgen ontdekte ik het: mijn printer staat standaard ingesteld op 100% , omdat patronen nu eenmaal op 100% moeten afgeprint worde. Wanneer dochter iets wil printen voor school dan past zij deze print stand blijkbaar aan (hebben we nu ontdekt) .

Altijd het test vierkantje even nameten, ik zou het ondertussen moeten weten en toch had ik het nog een keer voor, snel printen, er op vertrouwen dat de instellingen juist staan en dus maar direct beginnen knippen.

Op de vraag of 2 mm minder in het test vierkantje een verschil maakt, ja hoor, een groot verschil zelfs. Kijk maar op onderstaande foto.

Het patroon in patroonpapier is geprint met een test vierkant dat 2 mm kleiner is, de 2e buitenste lijn is e echte maat.  Altijd checken dus.

Ik printte het patroon opnieuw af, checkte wel eerst mijn printerinstellingen, checkte het test vierkantje  en maakte een nieuwe testversie van het bovenstuk in maatje 16j.  Vooraan zat het ok, achteraan leek het een beetje te nipt om met een gerust gevoel een blinde rits open en dicht te doen.

44611089_1178735185625456_929938386125324288_n (1)  43722590_1178734922292149_6059557929571319808_n

Dus maakte  ik een derde testversie in  maat 18J44813402_1178735495625425_7849730281710813184_n

De bodice werd gepast en volledig ‘gecontroleerd’.  Dochter wou een beetje meer ‘ademruimte’ bovenaan en op de taille mocht het smaller. Ik paste deze derde versie aan en maakte hem  verder af.

Ziezo, dochter haar nieuwe ‘little black dress’ is af, ze wou zo graag een nieuwe, want elke jongedame heeft toch een ‘zwarte jurk’ nodig.

Zwarte jurken zijn niet zo makkelijk om te fotograferen dus ik wilde  nog graag een andere jurk maken met dit patroon, in een kleurrijker stofje. Dochter vond een mooi stofje  op de webshop van Huis van Katoen. De volgende dag ging ik dus langs in onze favoriete stoffenwinkel.

Ik maakte een tweede jurk, vertrok van maat 18 voor de bodice, naaide tot onder de borst met een naadwaarde van een 0,5 cm (patroon is getekend op 1 cm) en versmalde daarna vanaf onder de borst naar maat 16y en naaide vanaf daar met naadwaarde 1 cm (zoals het patroon aangeeft). De rok tekende ik over op maat 16j en ook de lengte van maat 16j  bleek perfect.

Dochter koos voor de rok tot op knielengte.  Er is ook een mini roklengte. Het patroon heeft ook nog een versie met een extra bovenrokje (een peplum).

Dochter vindt dit minder mooi voor tieners. Bij de kinder en jonge tienerversies zijn er een testers die deze optie maakten. Zeker de moeite om eens een kijkje te nemen bij de foto’s op de website.

De jurk is volledig gevoerd zowel, de bodice als de rok; voor de eerste testversie de zwart jurk voerde ik de rok niet (had niet genoeg stof meer).

44866121_1178743392291302_3211896528155181056_n

Bij de tweede jurk is de rok wel gevoerd.

IMG_7545

De rok wordt kan op drie manieren afgewerkt worden: gewoon omzomen. met bias of met crinoline.  Omdat ik nog nooit met crinoline had gewerkt wou ik dat bij mijn tweede jurk graag toepassen. helaas vond ik geen crinoline van 2,5 cm breed, zoals het patroon aangeeft. Ondertussen kocht ik wel crinoline van 5cm en van 3,5 cm.  Omdat dit een testpatroon is en het belangrijk is om je daarbij te houden aan de juiste materialen, heb ik de zwarte jurk gewoon omgezoomd en de blauw gebloemde jurk afgewerkt met biais lint.   De crinoline, die ik dus ondertussen aankocht ga ik eens uittesten in een andere patroon,  info hierover volgt dus nog.

44961975_1178743422291299_8091467370595352576_n

Extra info

Het patroon: 

IMG_7549

De Elizabeth dress is een jurk patroon voor geweven stoffen en verkrijgbaar in twee maten.  De kinderversie van 2j tot 10j en de tienerversie van 12 tot 18j.  De twee versie kan je vinden door op de onderstaande linken te klikken.

de kinderversie vind je hier en de tienerversie vind je hier

Met de code MODKIDTURNS10   krijg je tot 31 oktober -40% op alle patronen van modkid. Klik hier voor de website.

De pdf – patronen van modkid vind ik zalig om mee te werken, de uitleg is zeer duidelijk en er is ook een facebookgroep waar je allerlei vragen kan stellen.

IMG_7523b

Naaitijd: het is een patroon dat meer tijd vraagt dan een gewoon basiskleedje. Enig ervaring is wel nodig: een blinde rits naaien, borstnepen naaien (voor de tienermaat), bodice voeren … alles wordt wel stap voor stap en duidelijk uitgelegd in de bijhorende tutorial.

IMG_7551

Ik heb zelf een 5 tal uren nodig gehad van knippen tot eindstrijk.

om dit patroon mooi te laten uit komen is het belangrijk om tussendoor voldoende te strijken en te stomen.  Bij de zwarte jurk (daar ik deze eerst niet dacht af te werken) heb ik dit iets minder gedaan en het verschil zie je echt.

 

Kostprijs en benodigdheden

Het patroon kreeg ik gratis in ruil voor het testen, de  normale aankoopprijs 9,99 euro.  Tot 31 oktober – 40% (zie hierboven)

benodigdheden de zwarte jurk

jurk:  zwarte katoen – candy cotton  gekocht in huis van Katoen 22 euro voor 2 meter  en voering  bodice:  een restje zwarte katoen uit mijn eigen kast

zwarte garen gutermann 3,60 euro  en zwarte blinde rits 2,65 euro

totaal zwarte jurk: 28,25 euro

IMG_7455b

benodigdheden de blauwe jurk

jurk: katoen: rozen op petrol   18 euro voor 2 meter aangekocht en voering rok en bodice: candy cotton ink   18 euro voor 2 meter aangekocht in huis van katoen Aarschot

blauwe blinde rits 2,65 euro  Huis van Katoen

blauwe garen guterman 3,60 euro veritas

blauwe biaislint 2 pakjes 5,98 euro veritas

totaal blauwe jurk: 48,23 euro

IMG_7339

 • Deze blog bevat affiliate links: dit betekent dat wanneer jij een patroon koopt via deze link jij hetzelfde bedrag betaalt als anders en ik een klein bedragje hiervan krijg zodat ik weer nieuwe stofjes kan kopen om nieuwe patronen kan testen.

5 Comments

  1. Wij zijn in elk geval enorm fan van het patroon, ik werk graag met de patroontjes van Modkid. Ik herken de twijfel, doe ik ook altijd als ik een leuk patroon tegenkom. 40% vermindering omdat 10 jaar bestaan is natuurlijk een ideaal momentje.

   Like

 1. Bedankt voor de patroontip : de interessante beschrijving en de duidelijke voorbeelden. Ook al zijn tiener-kleindochter en ikzelf er nog niet helemaal uit ‘of’ ze wel zo’n jurk wil…ik weet dat ik een paar geschikte stofjes hiervoor in de kast heb en volgend voorjaar / zomer komt dit patroon nog steeds van pas. Ik heb het dus gekocht ; want de korting is toch mooi meegenomen, niet ?

  Liked by 1 persoon

  1. dankjewel voor al je fijne complimenten Mia. het is zo fijn om te lezen dat iemand iets heeft aan mijn blog. het is inderdaad een super patroon om op meerdere momenten in het jaar te gebruiken. onze dochter doet nu een vestje (golfje) er op aan met nylon kousenbroek. En ik ga nog eens op zoek naar een patroon van een leuke bolero ofzo om er op te dragen.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s