Een blauwe – witte tiener wardrobe capsule

Ik maakte op naaiweekend een wardrobe capsule voor onze dochter. Ze had dringend nog wat nieuwe winterkleding nodig want ze blijft groeien.

Ik maakte reeds eerder enkele wardrobe capsule voor haar. Daar kan je hier overlezen

Een wardrobe capsule is zo handig omdat alles dan vlot bij elkaar past en er ’s morgens niet te hard moet nagedacht worden. Ondertussen maakte ik nog een lange broek voor dochter die bij deze capsule past en al haar jeans broeken passen hier ook bij natuurlijk.

Ik maakte voor deze capsule op weekend 2 rokjes, 2 longsleeves, een trui en een bloesje.

Een van de redenen dat het zo lang geduurd heeft voor dit blogje geschreven werd is dat er aan deze kledingstukken toch wel wat aangepast moest worden. Geen enkel lichaam is hetzelfde dat weet elke naaister wel. en een tienerlichaam is daar een voorbeeld bij uitstek van. Ik denk dat dit één van de redenen is waarom er zo weinig ontwerpers het aandurven om patronen voor tienerkleidng te ontwerpen

De twee rokjes die ik maakte zijn gemaakt met het Mara patroon van van modkid. 

MODKIDBOUTIQUE

Onze dochter en ik zijn wel fan van Modkid, dus we kochten al heel wat patroontjes aan. Patty Young van Modkid is één van de weinige ontwerpsters die echt patronen op tienermaat maakten. Daar schreef ik hier al eerder over.

Tijdens het maken van deze rokjes had ik al een vermoeden dat deze eerst gepast moeten worden vooraleer ik de drukknopen er op zou ztten.

Het is immers een nauwsluitend rokje en het wordt vooraan dicht gedaan met drukknopen of gewone knopen. Je kan in de achterkant van de tailleband ook een elastiek naaien. Ik weet ondertussen dat dochterlief daar niet zo een fan van is, dus doen we dat niet.

De rokjes waren dus bijna af op het weekend , op de knopen na. Marlies van Huis van katoen zei op het weekend ‘die lijken wel erg groot voor Mariste’. En ze had gelijk, toen we thuis te rokjes pasten zakten ze tot op haar voeten.

Aanpassen dus, de ribfluwelen rok viel een klein beetje te breed uit. Ik haalde de tailleband van de rok en maakte deze smaller aan de zijnaden. door de zakken vooraan op de rok kon ik dit niet doen met de rok zelf. Dan zou ik hem helemaal uit een moeten halen.

De rok bestaat uit 4 panden dus nam ik van het middenpand bovenaan een cm extra af en zette daarna de tailleband er terug aan. De rok werd afgewerkt met jeans knopen en knoopsgaten. Et voila, de rok zit perfect. Dochter blij. Ik ook.

De Jeansrok viel nog groter uit want deze stof is dunner. Hier kon ik het knopenpad er volledig afhalen omdat de rok zoveel te groot was. Dus bedacht ik dat ik het knopenpad gewoon kom omplooien en dubbel naaien. Vermits de stof zo dus was, gaf dit geen enkel probleem. en was dit een stukje eenvoudiger dan het aanpassen in de de naden. Deze rok werkte ik af met drukknopen

bij deze rokjes maakte ik nog twee longsleeves. allebei moesten ze aangepast worden omdat ze te groot waren. De eerste longsleeves maakte ik met het perfect Tee patroon van Modkid. 

Ik maakte een maatje 18j, het viel te groot uit. dochter zou volgens haar maatjes inderdaad maat 14-16 bovenaan, dus ik nam hier het foute patroon over.

Het patroon heeft korte en lange mouwen. dochter houdt ook wel van 3/4 mouwen, dus ik nam de lang mouwen en deed er een 10 cm af. Naaide deze gewoon om zonder boord bandjes. Ondertussen is de t shirt versmald-, het is geen slim fit omdat ik het angepasste naar maat 16j, als ik 14 had genomen was het inderdaad een slim fit zoals het patroon aangeeft.

Voor de tweede longsleeves gebruikte ik nogmaals het patroon Maggie top van Bella sunshine designs.

Bella Sunshine Designs®

Deze longsleeves viel ook te groot uit. Deze keer niet omdat ik de foute maat over tekende hoor (oef, het ligt niet altijd aan mezelf) Want we maakten in de zomer al een t shirt met dit patroon, dus we wisten de maat, hierover kan je hier meer lezen.

Deze keer lag het aan de stof, het was een fijn geribde tricot stof en deze rekt veel maar dan gewone tricot. De t shirt hing tot op haar knieën, bij wijze van spreken. ik maakte deze longsleeves met gewone lange mouwen en werkte de halsband af met zwarte boordband.

Bij deze wardrobe capsule maakte ik ook nog een trui en een dun bloesje en dochter maakte er ook nog een vestje over. Over deze patronen schrijf ik morgen nog wat meer.

tot slot nog wat practische info

kostprijs en benodigdheden:

patronen:

Mara tween rokpatroon Modkid 9,99 dollar

Perfect tee tween tshirtpatroon Modkid6,99 dollar

Maggie top and dress patroon van Bella sunshine designs 9 dollar (ik kreeg dit gratis in ruil om het patroon te testen)

Stoffen:

ribfluweel huis van katoen 1,50 euro per 10 cm. We hadden 1,20 cm nodig voor de rok 18 euro

Jeansstof huis van katoen 1,30 euro pet 10 cm. We hadden 1,20 cm nodig voor de rok 15,60 euro

witte tricot met bolletjes huis van katoen 0,90 euro per 10 cm (solden), we hadden 70 cm nodig voor de longsleeves 6,3 euro

wit zwart gestreepte rib tricot

Andere benodigdheden:

garen, drukknopen, jeans knopen, restje boordband – kostprijs volgt

Naaitijd:

deze kledingstukken zijn gemaakt op een naaiweekend, alles was op voorhand geknipt, tijdens het hele naaiweekend maakte ik verschillende stuks, deze kan je hier vinden. De tijd per kledingstuk kan ik niet opgeven.

  • Deze blog bevat affiliate links: dit betekent dat wanneer jij een patroon koopt via deze link jij hetzelfde bedrag betaalt als anders en ik een klein bedragje hiervan krijg zodat ik weer nieuwe stofjes kan kopen om nieuwe patronen kan testen.
  • Ter info wanneer je op de blauwe linkjes / woorden klikt kom je op patronen of andere webpagina’s terecht die te maken hebben met deze blog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s