De jurk met 2 rechter mouwen … of over hoe alles bijna fout kan lopen.

Heerlijk vind ik het om kleding te mogen maken voor mijn 15 jarige dochter. En dan nog merken dat ze ook zo trots is op die kleding, dat maakt het helemaal ok als een kledingstuk eens een extra uitdaging is. Zo startte ik een maand geleden aan ‘the giverny dress’ van itch to stitch in een, door dochterlief uitgekozen, prachtig blauwe dunne crêpestof. Zo gezegd zo gedaan, die jurk zouden we even tussendoor maken.

the giverny dress, verschillende opties

En tussendoor is de dag van vandaag wel echt letterlijk. Sinds 2 jaar werk ik terug voltijds werk als ondersteuner in het onderwijs en daarnaast nog als therapeute in mij eigen praktijk dus mijn vrije tijd is helaas beperkter geworden in vergelijking met de voorbije jaren.

ook al gaat het op dit moment minder snel, Het blijft genieten en ik kan me zeer voldaan voelen als ik dochter zie stralen in een nieuw zelfgemaakt kledingstuk.

Ze is er zich ook bewust van dat kleding maken niet iets is dat je vlug vlug doet en beseft daardoor ten volle dat er iets niet klopt aan kleding in winkels tegen spotprijzen. Een stukje bewustzijn dat ze zonder veel uitleg gewoon mee oppikt. Heerlijk vind ik dat vermits ik het zelf toch behoorlijk moeilijk heb dat kinderhanden mijn kleding zouden gemaakt hebben of vrouwen schromelijk onderbetaald worden voor hun werk in kleine fabriekjes in het Zuiden. Als onze dochter dit gewoon kan oppikken en hierover kan nadenken doordat ze zelf kleding maakt of ik voor haar kleding maak dan vind ik dat een win win situatie.

Zo ging ik aan de slag met het patroon van ‘the giverny dress’, een jurk gemaakt uit 30 patroondelen, ja echt zoveel. Een kledingstuk met veel delen vraagt precisiewerk en stap voor stap de handleiding volgen. Het tweede is helaas niet zo mijn sterkste kant.

De meeste kledingstukken lukken immers vlot zonder het raadplegen van handleidingen of door deze even snel door te nemen. Bij dit patroon heb ik me daarin echter schromelijk vergist. Er zitten zoveel kleine details en deelstappen in dat het toch beter geweest was als ik de handleiding vooraf volledig had doorgelezen. Tja dat weten we weer voor een volgende keer.

Eerst maakte ik een snelle proefversie van het bovenstuk, het voordeel van zelf kleding maken is dat je het waar nodig het kan aanpassen. Een proefversie maken voorkomt dat de definitieve versie toch niet mooi past. Vermits deze jurk een aanpassend bovenstukje heeft vind ik het ook belangrijk dat het dan ook echt mooi aanpassend is.

De proefversie werd gepast en hier en daar aangepast, aanpassingen werden genoteerd en dan ging ik aan de slag met het knippen van alle patroon delen in de goede stof en de voeringstof.

Daar ontstonden al direct enkele moeilijkheden, die prachtige dunne stof is zo een ‘hel’ om mooi recht te knippen en er op tekenen met een wit potlood of een uitwasbare stift lukte ook niet. Het werd een gedoe met zeer veel spelden en de tijd nemen om langzaam te knippen. Het knippen uit de voeringstof ging gelukkig zeer vlot.

Probleem 2 ontstond, ik had niet genoeg voeringstof, het zou dus weer enkele dagen duren voordat ik de tijd vond om naar de stoffenwinkel te gaan (jaja ik weet het wel, huis van katoen is echt maar om de hoek … de tijd zit alleen af ten toe in de weg).

Ik begon al aan het uitwerken van ‘the bodice’ of het bovenste deel van de jurk. The bodice zit zo prachtig in elkaar. De voorkant van de bodice is afgewerkt met mooi kleine opliggende plooitjes en een fijn halsboordje Prachtig vind ik die kleien plooitjes, waren het niet dat het in deze stof niet zo eenvoudig was om deze perfect uit te werken. Ik wou ze graag perfect maar na ze een derde keer losgetornd te hebben (ja in deze viscose stof is dat een risico) heb ik ze gelaten zoals ze zijn.

Dochter haar repliek ‘mama dat ziet echt niemand hoor als ik de jurk aan heb.’ Dit werd nog een keer bevestigt door mijn moeder, die zelf jaaaaren kleding heeft gemaakt. Dus laten zo Anja, perfectie is ook niet altijd je van het. De voering van de bodice in aan de binnenkant mooi afgewerkt maar ook hier gebruikte de ontwerpster een andere methode dan ik gewoon ben. volgende keer dus toch maar nog eens goed doorlezen, voorkomt veel los doen.

De mouwen van deze jurk vind ik supermooi. Dochter koos voor korte mouwen en zowel bovenaan als aan de onderkant van de korte mouwen zitten plooien. Supermooi, maar de stof was weer niet bijzonder hulpvol dus het duurde een aanzienlijke tijd voor de twee mouwen klaar waren.

En daar ontstond een volgend probleem, eentje dat ik nog nooit voorhad in al die jaren dat ik naai (en er staan al heus wat ‘naaijaren’ op mijn teller). Het inzetten van naaien in een viscose stof is altijd een precisiewerk. Op zich lukt me dat meestal toch wel vlot, ik kreeg de twee mouw helaas niet ingezet, ik snapte langs geen kanten wat er nu aan de hand was en hoe het kwam dat ik de mouw niet op zijn plaats kreeg. Het was wat laat op de avond dus ik besloot ik stop er even mee en we bekijken het morgen wel. De vermoeidheid zal zijn parten spelen.

En ja hoor de volgende zondagmorgen zag ik het wel direct ik had gewoon twee rechter mouwen geknipt en in elkaar gestoken. En twee rechter mouwen dat kan gewoon niet kloppen natuurlijk. Gevolg nieuwe mouw knippen, terug prutsen, strijken, rijgen … om de nieuwe linker mouw mooi in elkaar te stikken … Et voila de bodice was af.

Ondertussen was ik langs huis van katoen gepasseerd en had ik extra voeringstof gekocht (jaja, ook nog enkele ander stofjes zaten in mijn zak toen ik buiten kwam, wie mij al een tijdje volgt weet het ondertussen wel ik kan die winkel niet buiten gaan met maar 1 stofje)

De rok en de voeringrok in elkaar stikken ging een stuk vlotter. Het is een rok met meerdere panden en die is zo mooi wanneer je die ziet draaien. Helaas ontdekte ik toen ik de bodice en de rok aan elkaar wou maken dat ook de ontwerpster hier een ander methode voor heeft, ik ging maar aan de slag met mijn eigen manier want het was niet meer haalbaar om de bodice aan de zijkanten terug uit elkaar te halen.

Doordat ik dus anders te werk ging kreeg ik de jurk aan de binnenkant niet meer perfect afgewerkt … aaargh , ik vind het zo mooi wanneer een jurk ook aan de binnenkant mooi is afgewerkt.

In de jurk zit achteraan een lange blinde rits, wat het handig maakt om aan en uit te trekken. Vooraan sluit de jurk met een klein knoopje in de hals. Dit heb ik weggelaten uit dochter haar jurk, ze heeft niet graag dat een jurk te hoog in haar hals dicht gaat (een vervelend gevoel volgens haar).

Dan kwam er nog het omzomen van de jurk en ja met deze dunne stof was dat ook niet zo makkelijk, die schuift weg naar alle kanten ook al is de zoom mooi gestreken vooraf. Ik zie een hoekje onderaan dat wat lager hangt dan de rest. Perfectie dus zeker niet. Nog losmaken en terug omzomen is een optie maar dochter wilde niet wachten om ze te dragen.

Ondertussen is dochter al twee dagen met haar mooi jurk naar school gegaan en kreeg ze weer complimenten alom. Ik zie dus een een jurk vol fouten en verre van perfect. Anderen zien een prachtige jurk waar dochter supermooi mee is.

En dochter is gelukkig, ze naait ondertussen ook en ziet ook wel de fouten maar ze kan er mee leven want de jurk zit perfect (het voordeel van zelf naaien je kan het aanpassen aan het lichaam van de drager), draait supermooi en staat haar prachtig.

En naast alle foutjes die ik zie, zie ik vooral ook een dochter die ongelooflijk schittert in deze jurk. Schitter en geniet maar dochter lief, je mag ten volle opgroeien tot wie je in je hebt om te worden (en ook al te zijn)

Benodigdheden:

De jurk werd gemaakt in viscose crepe Dots donkerblauw van huis van katoen en gevoerd met donkerblauwe voering zonder stretch

kostprijs: 11 euro per meter voor de crepe en 8 euro per meter voor de voering.

De hoeveelheid stof die je nodig hebt voor deze jurk:

Het patroon the giverny dress is aangekocht bij itch to titch en kan je hier vinden (door te klikken op de blauwe woorden).

kostprijs: 15 dollar

Het patroon is beschikbaar in verschillende maten en cupmaten volgens volgende maattabel. Ik maakte voor dochter maat 2 cup A en versmalde in haar taille naar o.

Andere benodigdheden:

Een onzichtbare rits van 6O cm, een klein knoopje, vlieseline, bijpassende naaigaren en eventueel overlockgaren.

Even checken kan ik met deze jurk wel dwarsfluit spelen … zeer belangrijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s