Zomertijd … t-shirtentijd deel 1

Ik heb deze zomer heel wat t-shirts genaaid voor mezelf en voor onze dochter. En zo een aantal nieuwe en een aantal reeds bestaande patronen gemaakt en getest.

Zowel ik als dochter hadden dringend een stapel nieuwe t-shirts nodig. Dochter wist goed welke t-shirts van de voorbije jaren goed zaten maar ik ontdekte dat ik niet goed had bijgehouden welke patronen dat nu juist waren. Dus maak ik deze maand nog een aantal blogjes over de verschillende patronen die ik heb gemaakt met alle voor en nadelen er bij. Handig voor de volgende jaren. Dan hoef ik het niet in mijn hoofd te stoppen maar kan ik hier gewoon even komen checken.

credits to Getty images

Ik merk dat er wel een duidelijk verschil is tussen de t-hsirt patronen die ik graag draag en die dochter graag draagt. De cupmaat zal hier wel een belangrijke reden zijn. Ikzelf heb een d – e cup en een eerder middemoot wat betreft shirt maat (40 – 42). Ik heb geen FBA (full bust adjustment) nodig. Dit wordt bepaald door het verschil met je hoge borstomtrek en met je full borst omtrek. Dochter heeft een maatje 30 – 32 voor shirt of (16-18j in tienermaten) en een A cup. Zij heeft ook geen bust aanpassingen nodig (ook geen SBA – small bust adjustments).

Wat borst aanpassing betreft heb ik dus wel geluk, sommige patronen hebben in hun aanbod deze aanpassingen automatisch bij aangepast, hier heb je dus een patroon met meerdere aangepaste versie. Indien dit is zal ik dit ook melden in de blog. Ik denk dat lezer die wel een aanpassing nodig hebben dit immers wel handig vinden.

Deze eerste t-shirt blog gaat over een nieuw patroon, van de patroonontwerpster: Sonia Estep. Zij heeft eerder enkele patronen gemaakt voor Annelaine patterns en is nu gestart met haar eigen lijn SED (Sonia Estep Designs). Dit patroon is haar tweede patroon in haar eigen lijn.

Ze deed onlangs via facebook een oproep voor testers en zoals jullie ondertussen wel doorhebben vind ik het vaak fijn om eens bij mindere bekende ontwerpsters (lees startende) te testen. Soms valt dit tegen, moet ik eerlijkheidshalve zeggen, en dan stop ik met testen. Maar soms valt dit reuze mee en ontdek je pareltjes van patronen. Het is ook fijn om nieuwe ontwerpsters zo een kans te geven. Het valt me immers op dat patroonontwerpen een harde business is. Ik zie ook mensen vaak na een of twee patronen ook stoppen.

Deze patroontest ging over de Tennesee tee, het is een los relax zittend t-shirt model met een aantal opties. De halslijn opties: v hals (overlap v), een ronde hals gewoon en een diepe rondehals. De mouwen: een korte mouw, een ‘flutter’mouw en een loszittende lange mouw. En twee optionele zakjes een rond en een hoekig zakje.

Ik maakte tijdens de testfase drie verschillende t-shirts voor mezelf.

Voor mijn eerste test versie maakt ik de diepe V hals versie met een gewone korte mouw.

Mijn tweede versie probeerde ik de diepe ronde hals uit; ik vond deze persoonlijk wel mooi, want vind met een volle borst een te hoge ronde hals vaak nog zwaarder lijken. De diepe ronde hals werd in de tweede fase van de test iets hoger getekend omdat de meeste testers vonden dat het net iets te laag viel. De ronde hals heeft dus twee opties een gewone en een diepere.

Daarna maakte ik terug een v hals versie. Ik maakte voor deze versie een zakje, maar toen ik dit op de shirt wou naaien bedacht ik me toch even. Zou dit mijn borsten net niet extra zwaar doen lijken door dat ik dar een accent op zou leggen. Ik besloot het zakje maar gewoon in mijn restje mand te gooien en kreeg daarna van de dochter de bevestiging dat het een goed keuze was. Wil je toch een exemplaar met een zakje zien, er zijn een aantal tester die een versie maakt en deze kan je hier gerust even bekijken.

Mijn bevindingen wat het patroon en de beschrijving betreft.

Het patroon is duidelijk getekend met duidelijk volle lijnen en de maten kloppen volgens de maattabel. Ik maakte een maatje 8 op borst en volgde daarna maatje 10 naar mijn heupen. Dit patroon is dan ook echt wat het beschrijft een loszittend shirt. Wil je dat het toch iets strakker zit dan kan je perfect een maatje kleiner nemen. Ik heb niets moeten aanpassen aan het patroon. Het patroon volgt Amerikaanse maten, om je maat te weten volg je best onderstaande matentabel.

De mouwen vallen mooi en soepel rond mijn armen. Wat ik wel graag heb. Wil je dat ze nog wat soepeler vallen dan is de ‘flutter’mouw een ideale optie (dit is niet zo mijn persoonlijke favoriet, maar er zijn een aantal mooie voorbeelden bij het patroon te zien)

Wat betreft de halslijnen. De V hals valt redelijk diep, dat zie je op de foto’s. In de zomerperiode vind ik dit zelf geen probleem. Het is vakantie, het mag wat losser. Voor mijn werk ga ik eens bekijken in september of ik deze wat kan aanpassen, in de klas vind ik dit zelf net een ietsje te diep.

Op mijn heupen vind ik het fijn hoe deze t-shirt valt om op een short of een strakke broek te dragen. Om in een broek te dragen (de zogenaamde populaire ‘tucked in’ bij de tieners, is het misschien wat te los.) valt ze wat te los, maar dat is vlot aan te passen door de tshirt naar onder toe te versmallen of een maatje kleiner te nemen.

Wat betreft de bijpassende tutorial of handleiding. Voor een t-shirt is deze handleiding duidelijk en volledig. Ik had zelf even last met de beschrijving van de V hals (omdat het een andere versie was dan wat ik gewoon ben voor een v hals). Ik heb dit dan ook aangegeven aan de ontwerpster en deze is aangepast in de tutorial. Als er iemand toch nog last mee heeft, geef me hieronder dan maar een seintje in de opmerking. Met enkele extra foto’s kan ik je er wel doorheen loodsen.

Zoals ik schreef buiten de aanpassing van maat 8 naar maat 10 op heupen heb ik niets aangepast (voor mij is het dus een ideaal patroon om nog te gebruiken. Heb je toch aanpassingen nodig voor het t-shirt. Sonia schreef 2 tutorials, eentje voor aanpassing van de hoogte (wanneer je groter bent) dit kan je hier lezen en eentje voor aanpassingen tussen verschillende maten, wanneer je verschillende maten nodig hebt in je t-shirt, deze kan je hier lezen. Het is een los vallend shirt, dus ik vermoed dat een borst aanpassing niet echt nodig is (aangepaste FBA patronen zitten dus niet bij dit patroon). Heb je toch het gevoel dat het nodig is dan geef ik graag enkele linkjes door met de juiste info (laat het maar weten in de opmerking hieronder)

Voor deze t-shirts gebruikte ik gewone katoenen tricot voor de drie versie.

Versie 1 blauwe met vogels kocht ik eens in een uitverkoop (geen idee van wie of wat), versie 2 een fel blauwe tricot met gouden stippen van Chat chocolat (ik denk de eerste reeks). Ik vond die zo mooi dat die maar bleef wachten op een goed patroon. En voor versie 3, een van mijn favoriete tricotstoffen, die van elvelyckan, ze blijven supermooi en ik vind ze ook supermooi (de prijs, tja ze zijn wat duurder maar , voor ecologische stofjes betaal ik het graag).

De prijs van de stofjes zitten tussen 12 en de 25 euro per meter en ik had een 70 cm nodig per t-shirt. Het patroon is gemaakt voor tricot en stretchstoffen met 20% rek. Zie hieronder voor welk soort stofjes.

Het patroon kost 8 dollar, als je snel bent kan je het nog kopen voor 4 dollar tot zondag 11 augustus 12u pm EST (dus ongeveer 6u AM maandag 12 augustus bij ons – EU time). Het patroon kan je vinden door hier te klikken. Ik draag op de foto’s ook de Iris short, ook een nieuw patroon van SED, deze kan je tot zondag ook nog goedkoper aankopen voor 5 dollar i.p.v. voor 10 dollar . Een blog volgt later bij mijn short reeks.

Tot slot: zal ik dit patroon opnieuw gebruiken … ja vast en zeker, ik ga voor de winter enkele longsleeves uitproberen en misschien nog wel een extra met korte mouwen voor september. Over de longsleeves schrijf ik zeker nog een blogje. Dit patroon komt op mijn lijstje voor volgend jaren als nog te gebruiken voor een goed loszitten patroon met overlap V hals of diepe ronde hals. Check genoteerd.

Deze blog bevat Affiliate links, ik voeg deze links alleen toe wanneer ik zelf tevreden ben over het patroon. ik krijg een klein percentage op de verkoop van patronen die door mijn link gekocht worden. Zo kan ik blijven patronen testen voor mijn lezers beschrijven. Jij betaalt zelf niets meer voor het patroon wanneer je het via deze link aankoopt.

5 Comments

  1. Ja de kleerkast heeft inderdaad weer enkele stuks bij. En de dochter zag op vakantie hoe handig deze shorts waren (ik had er altijd éne in mijn rugzak zitten en als het te warm werd kon ik hem snel aantrekken. Dus er zullen er enkele voor haar volgen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s