When the lady smiles … over bloesjes in een weiland en boterbloemen

Inspired by woodland storybooks and the wonder of childhood,Twig + Tale is a place where imagination runs wild.

Twig + Tale

Enkele jaren geleden ontdekte ik de patronen van Twig and Tale. Ik vond ze prachtig en was meteen verliefd op de prachtige dromerige foto’s in het bos, op het platteland en het strand. Uit de kinderpatronen was onze dochter helaas al uit gegroeid en tussen de volwassenen patronen vond ze enkele jaren geleden niet echt haar ding.

Tot er in het voorjaar een oproepje kwam van T and T om hun nieuwe rokpatroon ‘the meadow skirt‘ te testen. Dochterlief stond direct op de eerste rij, die wou ze wel. Zo leerden we de patronen van Twig and Tale echt kennen. We maakten 2 rokken en ik maakte later enkele culottes. Over de ‘Meadow skirt’ schreef ik eerder een blogje over de culottes moet er nog één komen.

Wat ik zo leuk vind aan de patronen van Twig and Tale is dat verschillende stappen in de beschrijving aangevuld worden met zeer duidelijke video’s. Weinig blablabla, maar stap voor stap zeer helder voorgedaan. Echt handig wanneer je even twijfelt over een bepaalde techniek of wanneer je de Engelse uitleg niet helemaal begrepen hebt. Zeker ook ideaal voor startende naaisters.

In augustus las ik in een oproepje van Twig and Tale dat ze nieuwe naaisters zochten voor hun herfst – winter promogroepje. Ik schreef me in, een neen had ik, een ja kon ik nog krijgen. Ik was echter aangenaam verrast toen er een weekje later een mailtje in mijn mailbox zat dat ik geselecteerd was. Verrast zeg dat wel, ik kan goed naaien maar ik weet dat mijn foto’s nog niet altijd de beste foto’s zijn. Dus ik dacht dat ik er niet bij ging zijn om die reden. Toch wel dus, ik mag de volgende 4 maanden verschillende patronen van T and T maken en mijn bevindingen aan jullie laten weten. En terwijl kan ik verder oefenen op foto’s maken.

We starten deze blogtour met de Driftwood blouse voor onze dochter. Een tienerversie dus en of ze tienerproof is kan je zien aan de lachende gezichten op de foto’s.

Driftwood is wood that has been washed onto a shore or beach of a sea, lake, or river by the action of winds, tides or waves.

De driftwood is een bloes en jurkpatroon met verschillende opties:

 • V-hals of een hals in een traanvorm vooraan
 • hals afgewerkt met knoopje of met linten
 • lange of korte mouwen
 • mouw met elastiek of met bandje
 • optioneel zakjes in de naad bij de jurk
 • A – line jurk of

Als eerste bloes koos dochter de gewone basis bloes met korte mouwen en cuff-bandje. Ideaal als testversie om na te gaan of de maat goed zit. Ik volgde onderstaande matentabel en maakte voor dochter maat b – c

Twig and tale werkt met letters ipv met reguliere confectiematen. Dit voorkomt dat je gewoon standaard je confectiemaat kiest (wat vaak niet overeen komt met maten van naaipatronen). Je vergelijkt gewoon je eigen maten met de maattabel en komt dan uit bij de letter(s) die voor jou passen.

Het patroon is gemaakt voor niet rekbare stoffen zoals linnen, dubbel gauze, lichte katoen, viscose, voile, cotton lawn, zijde, georgette, …

Voor de eerste test versie nam ik een licht katoentje, een reststuk van haar winterjurk Sierra van Modkid van vorige winter (waar ik nog steeds geen blog over schreef, shame on me, want het is een super patroon)

De basis bloes zit vlug in elkaar (1,5 a 2 uurtjes naaiwerk). Het enige waar wat meer tijd in kruipt zijn de ‘cuff’ bandjes voor de mouwen en de biais. De bandjes aan de mouwen vinden wij zelf enorm mooi en het extra werk echt wel waard.

Zelf biaisband maken vind ik altijd superleuk maar het vraagt wat meer precisiewerk en geduld. Je kan hiervoor dus gerust ook een bijpassende gekochte biaisband gebruiken.

De biais wordt gebruikt om de hals af te werken en eventueel voor de knooplinten. Dochter koos voor een knoopje ipv linten.

De bloes viel in de smaak, de maat paste perfect en dochter wou graag een tweede.

Ze haalde een restje zachte viscose uit de restbak, hopend dat dit patroon er uit zou geraken. Met deze stof maakte ik enkele jaren geleden een theo / thea bloes voor haar. Maar deze is ondertussen helaas te klein, ze vindt het stofje zo mooi en ja hoor het patroon geraakte er net uit.

Ik deed twee aanpassingen op haar vraag: de bloes 4 cm korter en de V-hals iets minder diep. Verder maakte ik de bloes identiek als de vorige maar bij het passen vond dochter dat deze te diep viel vooraan. Ze vond het niet mooi zo en ik wist dat ze het niet zo zou dragen. We dachten samen na over enkele mogelijke opties en besloten er een knoopjes bloes van te maken. Ik printte het knopenpad uit van het bijpassende toevoeging / add-on.

Het werd wel een beetje puzzelen want bovenaan was de bloes nu niet mooi recht omdat ik de V-hals er had uitgeknipt. Maar de volhouder wint, een klein beetje aanpassen (lees een klein beetje foefelen) en alles komt in orde. Voor de knoopjes van dit bloesje gebruikte ik de knoopjes van haar eerdere hemdsbloes, want deze vonden we allebei zo mooi.

En daarna volgde de de pasbeurt en fotoshoot. Heerlijk toch wanneer je je dochter gewoon ziet glunderen in haar nieuwe bloes … when the lady smiles.

Ze zit als gegoten voor haar. Er volgen er vast meer dat weten we nu al.

En wanneer je tienerdochter met een glimlach een boeketje boterbloemen geeft tijdens de fotoshoot, dan weet je dat het goed is.

Make old things new again! Twig & Tale patterns pair wonderfully with recycled fabrics. Look to gently used light weight linen garments, pashminas, muslin wraps and pretty printed cotton dresses for inspiration.

Deze bloesjes zijn gemaakt uit resten stof van 2 andere kledingstukken en de knoopjes zijn hergebruikt. Ik heb nog veel stof in mijn kast liggen maar de let’s stick together van september heeft me gestimuleerd om toch ook wat resten van stof te hergebruiken of stof op te gebruiken. En als dit dan mooi gelukt is voel ik me er superblij mee. Twig and tale wil op hun blog, in hun tutorials en bij hun patronen naaisters ook echt stimuleren om stof te recycleren en te hergebruiken. Het zet met echt wel aan het denken hoor.

2 Comments

 1. Twee erg leuke bloesjes zijn dat geworden ! Zeker de tweede in die speciale print ( zou ik ook wel voor vallen). En wat heb je het té diepe décolleté vakkundig opgelost! Goed om lezen dat de patronen een gedetailleerde uitleg hebben. Al was mijn eerste bedenking dat het geen goedkope patronen zijn. Soms doet de prijs mij wel afhaken bij de aanschaf van een patroon. Als je een patroon maar eenmalig kan gebruiken dan moet je (in dit geval) de € 12 toch bijtellen bij stof en fournituren. Hoe denk jij daarover ?

  Liked by 1 persoon

  1. Dankjewel Mia, de dochter is er ook superblij mee. Ze heeft de tweede bloes al 2 dagen aan voor school. Ja de kostprijs voor patronen is altijd wat moeilijk he … Ik heb voor mezelf een lijstje met items voor ik aankoop.
   * zal ik het meerdere malen gebruik en of voor meerdere personen.
   * zijn er verschillende opties en mogelijkheden
   * zijn het ontwerpster waar ik van weet dat de patronen correct passen
   * zijn de tutorials uitgebreidt en compleet
   * staan er voorbeelden op de site / Facebook in verschillende maten / verschillende leeftijden.

   En soms … als ik een patroon zo ontzettend mooi vind dan gooi ik dit lijstje gewoon overboord en koop het toch ook gewoon aan. 😉

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s