Van het éne plan naar het ander: een sport bikini voor op chirokamp

Wie mijn vorig bericht gelezen heeft (ja de vorige van let’s stick together), kijkt misschien even verrast op, toch nog een berichtje van mij. Tja deze stond al vast voordat ik vorig post schreef, dus we schrijven hem nog even.  Doordat er niet meer geblogd is sinds vorige maand, zijn er veel kledingstukken die in aanmerking komen voor het thema ‘vakantie’.

Ik koos voor de sport bikini voor dochterlief.  Ik ben al enkele maanden aan het experimenteren met bikini’s en badpakken. Alles begon met de testoproep voor aan volwassen versie van het Marin Badpak.  Over deze testversie kan je hier meer lezen. Een badpak naaien vraagt toch iets anders dan een jurk maken. Ik hou  wel van een uitdaging en de volgende maanden oefende ik dus wel wat verder met badpak lycra en bloot elastiek.

30592229_198983520907748_1609991894182395904_n(1)

Op een dag vroeg dochterlief of ik voor haar ook een badpak wou maken, alleen wou ze wel niet op social media met een aan foto. Dit vind ik een terechte en bewonderenswaardige duidelijke keuze van haar. In een wereld waar soms toch wel veel op sociale media terecht komt. Als jongere is dit niet altijd zo evident om daar een duidelijk statement over in te nemen.  Voor haar is het meestal wel duidelijk, zij bepaald mee wat er wel en niet op onze blog komt, wat er wel en niet gepost wordt op IG.  Een tiener met een duidelijk mening en opinie is ze en daar kan ik alleen maar trots op zijn als mama. Dus bikini foto’s van haar zullen alleen van achter of  zijkant zijn. Ik hoop dat jullie daar begrip voor hebben als lezer.

Haar vraag vond ik natuurlijk super, want het grootste compliment op mijn naaiwerk, is toch een dochter van 14j die blijft vragen om voor haar te naaien. We gingen samen op zoek naar een patroon en al snel vond zij de ‘supersuit’ van RAD. Een zwempak en bikini patroon in de retro stijl waar ze wel van houdt.

Het kiezen van patronen voor onze dochter neemt soms wel wat tijd in beslag. Ze weet duidelijk wat ze wil en hoe het er moet uitzien. Het vinden is dan meestal niet zo evident. Gelukkig heb ik ondertussen al een hele hoop patronen opgeslagen op mijn computer en een kast vol met boeken, tijdschriften en patronen. Daarnaast is er facebook nog waar altijd wel enkele mensen graag mee zoeken.

Toch blijft het als tienermeisje (lees jonge dame, tussen kind en vrouw in) niet altijd makkelijk. Er zijn nog maar enkele ontwerpsters die echt door hebben dat een patroon voor een volgroeide dame of een patroon voor een kind iets anders is dan een patroon voor opgroeiende jonge dames.   Patronen met alleen maar jonge kindermodellen worden gegarandeerd geklasseerd met een ‘neen dit is het niet’. Patronen met alleen maar dames in ‘iets grotere maten’ worden ook snel geklasseerd met ‘dit is niets voor mij’.

Terecht zeg ik dan ‘een jonge tiener tussen 13 en 18 jaar’ heeft recht op eigen patronen en eigen ontwerpen en kleding die echt bij hun leeftijd en lichaamsbouw passen. Dus geen afkooksel of aanpassing van kinder- of volwassenen patronen.  En dit blijft nog steeds een zoektocht.

foto overgenomen van de webpagina van RAD patterns

Het ideale aan het RAD supersuit patroon was dat op de eerste foto een jonge vrouw staat, vermoedelijk geen tiener maar jong genoeg ogend om ja te zeggen en zonder problemen naar de foto’s te zien van de meer ‘rijpere’ dames (want deze stonden er ook op hoor).

Dus ontwerpers van naaipatronen, zet vooraan ook eens een jonge dame of heer, het helpt als je met je volwassen of je kinderpatronen een tiener wil bereiken. Of nog beter maak echt aangepaste versies in tienermaten met foto’s die hen aanspreken.

Dochter had ondertussen haar patroon gekozen uit de reeks tekeningen bij het patroon, de stof en de voering was besteld en het patroon werd overgetekend toen dochter op ‘boomhuttenkamp’ was.

Dochter kwam na het kamp helaas thuis met een andere bikini idee, een sportief model.  Je mag deze wel maken om mee op vakantie te nemen (lees voor op het strand). Voor op kamp is een sportief model wel makkelijker. Wat ik terecht snap. We hadden helaas maar een dikke week meer voor het chirokamp ging starten. Dus besloten we een sport bikini te kopen en deze te maken.

Het liep anders dan we dachten. We gingen samen shoppen in Leuven, na tientallen winkels in en uit, gaven we het plan om een sport bikini te kopen op. Dochter wist te goed wat ze wou en vond het in geen enkele winkel.

De volgende dag zelf aan de slag dus. Ik legde alle bikini patronen die in mijn kast lagen open de tafel en we stelde het ideale sportief bikini patroon samen. We pasten  de patronen van Mairin en Honeybee aan tot dochter het ok vond.  Dochter koos stof en badpak voering die ze mooi vond uit de stapel badpakken stoffen die ik ondertussen bijeen verzameld heb (lees verzendkosten beperkten dus meer kopen per winkel dan nodig).

En ik ging aan de slag. Gelukkig liep dochter in huis rond zodat er regelmatig gepast en aangepast kon worden. want een bikini voor een tienermodel moet passen. Dat vind zij en ik volg haar er volledig in.  Ik herinner mezelf nog de niet mooi zittende bikini tops toen ik jong was, gruwelijk vond ik het.

Het werden dus enkele dagen van knippen, naaien, passen, aanpassen,  … tot hij eindelijk af was.

En hoe zalig is het dan wanneer je tienendcohter stralend ‘dankwel mama ik zie je zo graag’ zegt en haar sportbikini met een blij gezicht in haar valies stopt om op kamp te vertrekken.

Een sportbikini die tegen een stoot kan en tiener en chirokamp proof is.

Gebruikte patronen: 

voor het het zwembroekje gebruikte ik de boyleg en verhoogde  de taille van de ‘normal waist cut’ een beetje (maar toch nog lager dan de high cut) ‘ van het Mairin swimsuit patroon van Sew a little seam.

Voor het bovenstukje namen we het badpak honey bee van Annelaine patterns en knipte dit op de lengte tot waar dochter wou dat haar bovenstukje kwam. Daar namen we 3 cm extra bij om er een elastiek in te aaien zodat het onderaan mooi aansluit. voor de rug koos dochter eerst voor twee bandjes, bij het passen staken we er een derde tussen. dit beviel haar, dus dat werd het dan.

badpak honeybee, bovenstuk werd als basis gebruikt voor de sport bikini

Materiaal

stof: badpak lycra van textielstad Tilburg en badpak voering (mousse) van lijfgoed

andere benodigdheden: bloot elastiek 6 en 12 mm (of badpak elastiek) en garen guterman van Huis van katoen 

Kostprijs:

goede badpak stof is niet goedkoop, gemiddeld tussen de 20 en 40 euro per meter,  deze prijs is het is het waard  als je een goed zittend badpak wil dat ook nog uv en chloorbestendig is.  Dat heb ik gemerkt toen ik 1 keer experimenteerde met dunne goedkope lycra (lees doe ik nooit meer).

mousse badpak voering kost 13,75 euro meter bij lijfgoed.nl  (deze is zo fijn om mee te werken dat ik niets anders meer wil gebruiken nu ik deze ken). Ik hoop dat hij ooit te verkrijgen is in België.

bloot of badpak elastiek  0,04 en 0,05 euro per 10 cm. Schaf direct een aantal meter aan, want die heb je nodig voor een badpak.

garen guterman 3,60 euro

tijd:

Een basis badpak in elkaar zetten op zich vraagt niet zoveel tijd en zijn immers niet zo veel naden.  De meeste tijd kruipt in de elastiek mooi naaien en de voering mooi strak krijgen. Dit vraagt wat oefenen (het vlot steeds beter bij me, maar nog niet volledig zoals ik het wil).

Alle de extraatjes, zoals hier de linten op de rug, vragen extra tijd. Deze maken het natuurlijk een uniek stuk dat je in de winkel niet kan vinden zoals onze dochter zei toen ze hem aan deed.

Zo dit was ons verhaal rond het thema ‘vakantie’ voor let’s stick together. Wil je meerdere verhalen lezen, neem dan zeker een kijkje bij de volgende bloggers

FlaflinkoGezien bij JustineGirlsinuniformblogSewing à la CarteWoohoo by davinaLarthFrullemiekeNathalie’s NaaiselsStokstaartje doet het zoAdivastyleWilwarin CoutureNaaizSkwadraatliveTwo OwlettesMade For InkaViTessStofjesverslaafdNoxeemaNaaisdrovjeJust DelphinedraadjesKhadetjesMieldefleurLunatiek

foto van Anja Wouters.

Auteur: stokstaartjedoethetzo

Een blog van dochter en mama. Over naaien, ontwerpen, glutenvrij bakken en allerlei creatiefs

19 gedachten over “Van het éne plan naar het ander: een sport bikini voor op chirokamp”

 1. Deze bikini vind ik super! Ik ben ook bezig om de ideale bikini samen te stellen voor mijn dochter. Alle materialen voor badpakken zijn blijkbaar moeilijk te vinden in België. De lycra haalde ik net als jij bij Textielstad. Nu was ik aan het kijken bij Lijfgoed voor de voering, maar de verzending kost mij evenveel als de hoeveelheid voering die ik nodig heb. Dat is dan natuurlijk weer het nadeel. Ik had beter in Nederland gewoond. Dat lijkt mij het Walhalla voor een naaister 🙂

  Like

 2. Heel leuk! En wat geweldig dat jouw dochter zich bewust is van het belang van privacy. Ik denk altijd “What is on the WWW, stays on it, and you never know who is looking at it”

  Like

 3. Amai, ik ben echt geweldig onder de indruk! Wat is dit een geweldig mooie bikini geworden! Zo fijn hoe je samen met je dochter de zoektocht hebt doorlopen tot het uiteindelijke resultaat! Sportieve bikini’s zijn vaak zo saai en standaard, maar deze is superleuk! De drie bandjes vind ik echt geweldig! Groot gelijk trouwens dat je respect hebt voor de vraag van je dochter om enkel de foto’s te gebruiken waar zij akkoord mee is!

  Like

 4. Oh, ik wil zoveel schrijven, er flitst vanalles door mijn hoofd…
  Ik was blij je bericht te zien (ik snap het hele zoeken en het echt willen zijn en het balanceren op slappe koorden), héél erg blij daarmee. Ik hou van je schrijfsels en je zoeken, ik lees graag mee – ook al reageer ik misschien niet altijd, realiseer ik net.

  Ik sluit aan met nog meer blijheid over het zwemgerief, erg fijn om maken vind ik en veel van de dingen die je schrijft herken ik – de zoektocht naar de juiste materialen, de vraag waarom je dat in België zo moeilijk kunt vinden, en het contentement als je dan het goede vindt! Ik vind zwemgerief ongelooflijk plezant om maken. Tuurlijk, het is geen jurk, maar dat maakt het net zo fijn, het is een uitdaging om wat nieuws te leren en daar ben ik wel voor te vinden.

  Je tienerverzuchting, die snap ik – allé, zelf heb ik die nog niet maar voor ik het weet doe ik met je mee – maar laat me beginnen met zeggen dat dat zo een schone cadeau is, dat mogen naaien voor je dochter én het samen op zoek gaan naar patronen. Ik hoop zo dat ik ooit hetzelfde zal mogen doen. De patronen die niet te vinden zijn, dat snap ik dan wel. Het is niet zo’n grote markt natuurlijk, tienermeisjes en het ene lijveken is het andere niet. Zoeken, zelf doen en combineren wat er is, exact wat jij/jullie zo mooi samen deden ❤

  Like

 5. Wauw, dat heb je weeral prachtig gemaakt!
  Je ziet het op die ene foto waar haar mond bij op staat dat ze er echt wel blij met is en dat is het belangrijkste hé.
  Ik hoop dat mijn kinderen ook nog lang gaan genieten van die selfmade mama kleren, een eigen keuze hebben ze sowieso al 😉

  Like

 6. da’s wel direct een grote uitdaging, een bikini maken, maar goed gelukt en groot gelijk dat ze zelf mag beslissen wat er wel of niet op de blog verschijnt, zelf zou ik ook niet in bikini gaan poseren op mijn blog dus ik volg haar volledig

  Like

 7. Dat ziet er echt super uit.
  Een dochter die goed weet wat ze wil en ook snapt dat daar dan heel wat passen aan te pas komt. Als je dat kan combineren met een geduldige naaiende mama: supercombinatie!
  Mijn weliswaar jongere dochter, weet soms ook heel goed wat ze wil. Maar er ook eens extra voor passen levert altijd donderwolkblikken op.

  Like

 8. Wat een prestatie, Anja ! Zo’n superdeluxe bikini 100 % naar maat gemaakt…..welke tiener zou daar niet om jubelen ! En wat een coole stof vond je !
  Voor wat betreft jouw opmerkingen over tienerpatronen kan ik je alleen maar bijtreden.Er zijn té weinig échte tienerpatronen. Té weinig tienervoorbeelden ook. Kleindochter (gaat naar 2de middelbaar) knapt ook volledig af als ze lagere schoolmeisjes in het patroonvoorbeeld ziet. OF als ze Oma’s ziet met hetzelfde model.
  WIJ ( die naaien) kunnen vanuit een patroonschema heel wat bedenken ; maar tieners zijn daar niet altijd goed in.
  Wellicht zijn de dames die voor tieners naaien ( en dan versta ik daaronder NIET 10-jarigen ; maar wél de 13-15-jarigen) een erg kleine groep en wordt hun stem minder gehoord….zijn ze commercieel minder interessant.
  Dus : patroonma(a)k(st)ers : GEEF TIENERPATRONEN OOK EEN KANS !!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: